Pro-Ject X1: complete audiofiele draaitafel voor een betaalbare prijs

Draaitafelbouwer Pro-Ject Audio Systems heeft de X1 aangekondigd, een complete draaitafel die naar eigen zeggen audiofiele kwaliteiten bezit zonder meteen de hoofdprijs te moeten betalen. Het persbericht wijst erop dat de Pro-Ject X1 geen revolutie is, omdat het Oostenrijkse bedrijf zeker weet dat al het onderzoek naar de draaitafel al is voltooid. In plaats daarvan zegt Pro-Ject dat het gewoon “dingen goed doet, met hoogwaardige materialen en dure technologie”. De X1 kan zonder of met element worden geleverd. 

Pro-Ject X1: basic goede draaitafel zonder opsmuk

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems heeft een groot portfolio aan draaitafels. De nieuwste loot aan de stam is de X1, een draaitafel die volgens de maker audiofiele kwaliteiten bezit maar verder geen opsmuk kent. De X1 heeft dus geen bluetooth-connectiviteit of een usb-uitgang zoals tegenwoordig steeds vaker is te vinden op een draaitafel. Er zijn dus geen fancy, “onnodige” functies, omdat de X1 vanaf het begin een strikt ontwerp is en gebaseerd is op hetzelfde concept als de P1. De X1 heeft echter geprofiteerd van moderne materialen en nieuwe productiemethoden.

De resultaten van de ontwerpkeuzes omvatten een meer substantieel, dichter, minder resonerend nieuw MDF-materiaal voor het chassis, betere motorophanging ter voorkoming van het doorgeven van trillingen naar de toonarm door het frame. Wat betreft de toonarm, de X1 heeft een nieuw, superstijf, perfect gedempt exemplaar met een lengte van 8,6 inch gemaakt van een koolstof / aluminium sandwichconstructie. Er is ook een nieuw anti-resonant contragewicht met TPE-demper om de eventuele resonantie van de cartridge naar de toonarm te verminderen. De toonarm zit in een aluminium voet met azimut- en VTA-aanpassing.

Pro-Ject heeft de X1 uitgerust met een geavanceerde DC/AC-voeding die een schone en stabiele stroom genereert om de motor aan te drijven, evenals elektronische snelheidsregeling. Dit alles zit op in hoogte verstelbare, aluminium / TP-isolerende voeten. Uiteraard wordt de Pro-Ject X1 geleverd met een eigen signaalkabel met een lage capaciteit (cinch). Het MDF-chassis van de X1 is gelakt met acht verflagen die vervolgens met de hand zijn gepolijst.

Pro-Ject X1: leverbaar in drie uitvoeringen, met of zonder element

De X1 kan worden geleverd met een Pro-Ject Pick-IT S2 MM-cartridge. De Pick-IT S2 wordt vervaardigd door de elementbouwer Ortofon maar het ontwerpteam van Pro-Ject heeft ook een vinger in de pap gehad.  De X1 is verkrijgbaar in de volgende drie afwerkingen: eersteklas notenhoutfineer of een hoogglans zwarte of witte afwerking.

Pro-Ject X1: prijs en leveringsinformatie

De Pro-Ject X1 heeft adviesprijs van 699 euro. Samen met de Pick it S2 mm-cartridge kost de draaitafel 799 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE