NIEUWSSME

D&D Audio distribueert vanaf heden draaitafels van SME

Het Nederlandse D&D Audio zal vanaf heden de producten van de Britse draaitafelbouwer SME gaan distribueren. SME is een gewaardeerd Brits draaitafelmerk dat al zo’n zestig jaar hifiproducten maakt. De gloednieuwe SME Synergy zal dus via D&D Audio naar Nederland komen en is reeds bij diverse dealers te beluisteren.

SME draaitafels

Dankzij de selectie van het Duitse Clearaudio heeft D&D naar eigen zeggen al een dijk van een analoog merk in het pakket, maar het bedrijf blijft altijd op zoek naar de best mogelijke combinatie van high-end audiomerken. Met enige trots wordt dan ook gemeld dat de producten van SME aan het aanbod van D&D Audio zijn toegevoegd. SME is de gerenommeerde draaitafelbouwer achter klassieke platenspelers als de Model 15 en de Model 30. SME is ook de bouwer van de gloednieuwe SME Synergy.

SME in vogelvlucht

Precisie-engineering bedrijf SME werd in 1946 opgericht in Steyning (Sussex), Engeland, waar het vandaag de dag nog altijd te vinden is. De afkorting SME, die staat voor Scale Model Equipment, doet wellicht voorkomen dat we te maken hebben met miniatuurproducten zoals ze gemaakt worden door bijvoorbeeld Mattel of Dinky Toys, maar niets is minder waar. SME is namelijk fabrikant van high-end audioapparatuur en hoogwaardige, nauwkeurig gemaakte componenten voor de luchtvaart, formule 1 en de medische industrie.

In 1959 heeft SME de eerste stap in de wereld van hifi gezet, door een unieke toonarm te ontwikkelen. Een product dat zeer warm werd ontvangen, waarna de aanmoediging vanuit de audio-industrie meer dan voldoende aanleiding bleek om commerciële productie in gang te zetten. Er werd zelfs een compleet nieuwe fabriek gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen.

Producten van SME bij D&D

De Serie 1-toonarm, volledig bestaande uit individueel gefreesde componenten, mocht in de beginfase al rekenen op een productie van 25 eenheden per week. Maar het is niet alleen de bijzondere historie van het merk zelf waardoor SME zich nu in het portfolio van D&D bevindt. Voor Hennie Dolleman van D&D is er namelijk ook een stukje persoonlijke geschiedenis aan verbonden: “SME bracht me in de jaren 70 mijn eerste serieuze toonarm, destijds voor m’n Thorens-draaitafel waarmee ik de eerste stappen in de hifi gezet heb.” Via D&D zijn de producten van het merk inmiddels te vinden bij Rhapsody in Hilversum, Multifoon Hifi in Rotterdam en Hanze Hifi in Zwolle.

Productaanbod van SME

Het bijzondere draaitafelmerk kennen we natuurlijk vooral van de fameuze Model-serie platenspelers, met de Model 30 als eerste openbaring van hoe analoog óók kan klinken. Het bijna 30 jaar oude pioniersproduct vormde de basis voor een complete lijn draaitafels die het merk nog altijd als voornaamste serie presenteert. Uiteraard zijn de nieuwere modellen daarbij niet zonder de nodige innovaties. Want het merk mag dan al sinds 1946 bestaan en al zes decennia(!) hifi produceren, dat houdt de Britten niet tegen om stevig door te ontwikkelen.

De jongste platenspeler, de gloednieuwe Synergy SME, is volledig speelklaar opgesteld en daartoe voorzien van een toonarm, een element én een phono-versterker waar niet de minste merken aan meegewerkt hebben. Het element is namelijk afkomstig van het Deense Ortofon, terwijl de ingebouwde phono-versterker zijn oorsprong vindt bij het Zwitserse Nagra en alle interne bekabeling (van zilver!) afkomstig is van het Nederlandse Crystal Cable.

De Synergy is naar goede traditie gebouwd met de modernste technieken en inzichten. Het chassis is bijvoorbeeld gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. De voeding en regelelektronica bevindt zich in een aparte behuizing, eveneens gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. Het draaiplateau weegt 4,6 kilogram. De omloop van de borstelloze motor wordt elektronisch bewaakt. Een zeer hoogwaardige draaitafel die tevens heel gemakkelijk is in gebruik.

Naast de gloednieuwe Synergy SME, die momenteel bij Rhapsody in Hilversum speelklaar opgesteld staat, kan een belangstellende uiteraard ook voor de Model-serie bij de D&D-dealer terecht. Zo staat de Model 10 en 15 bij Multifoon in Rotterdam en staan zowel de Model 10 als de Model 20 bij Hanze Hifi opgesteld. Ga zeker eens luisteren, aldus D&D Audio.

EDITORS' CHOICE