NIEUWSMarantz

Marantz Model M1: compacte versterker met streaming-functionaliteit van HEOS aan boord

Audiomerk Marantz heeft de compacte streaming-versterker Model M1 gelanceerd. De Model M1 kan draadloos muzieksignaal ontvangen maar is ook voorzien van bekabelde ingangen, waaronder een HDMI-ingang. Het flexibele ontwerp en de uitgebreide functionaliteit maakt van de Model M1 een unieke draadloze streaming-versterker die zowel beginnende kopers van hifi-apparatuur als ervaren audioliefhebbers zou moeten kunnen aanspreken.

Marantz Model M1: compact en veelzijdig

Marantz maakt al sinds 1953 audioproducten volgens de eigen bedrijfsfilosofie. Het nieuwste product is de draadloze streaming-versterker Model M1, een compact en veelzijdig apparaat dat de ambitie heeft om het hart te vormen van een hifisysteem voor zowel muziek als het geluid bij een televisie.

In de relatief kleine behuizing is een versterker verwerkt die 100 Watt per kanaal stereogeluid kan leveren. Dit maakt de Model M1 geschikt voor een groot scala aan luidsprekers variërend van vloerstaande modellen tot plafond- of wandgemonteerde luidsprekers. De opgegeven vervorming is slechts 0,005% THD via de digitale ingangen. Eventueel kan ook een actieve subwoofer worden aangesloten. Ook zijn de hoog- en laagdoorlaat kantelfrequenties volledig in te stellen en kan het subwoofersignaal met 15 dB worden versterkt of verzwakt.

De Model M1 kan PCM muzieksignaal tot een resolutie van 24-bits/192kHz afspelen en ook DSD. Om deze hoge resolutie signalen optimaal af te leveren, werkt Model M1 volledig digitaal. Dit vereenvoudigt de signaalstroom en voorkomt fouten die zich zouden voordoen bij het gebruik van goedkope DA-converters die soms in traditionele hifi-apparatuur worden toegepast. Alle geluidsbronnen profiteren van de krachtige ingebouwde DSP-technologieën. Een daarvan is Marantz Music Digital Filtering (MMDF) dat aanvankelijk is ontwikkeld voor de referentie CD-spelers van Marantz. Het staat garant voor de karakteristieke warmte en muzikaliteit van de producten van Marantz.

Marantz Model M1: streaming volgens HEOS

De Model M1 ondersteunt het HEOS-platofrm van zustermerk Denon. De HEOS-app geeft toegang tot alle op het HEOS-platform beschikbare muziekdiensten en tevens de aankomende updates voor TIDAL en RoonReady-ondersteuning. Verbinding met een netwerk kan draadloos worden gemaakt via Wi-Fi 2,4 GHz, 5,6 GHz en 6 GHz of via de RJ45 Gigabit-aansluiting.

Naast HEOS ondersteunt de Model M1 Bluetooth, Spotify Connect en AirPlay2, zodat de gebruiker vrijwel alle gewenste muziekcontent vanaf vrijwel elk apparaat draadloos kan streamen. De gebruiker kan ook een USB-opslagmedium aansluiten en door de daarop geplaatste muziekbibliotheek bladeren.

Marantz Model M1: stereo cinch-ingang en optische ingang

De stereo cinch-ingang biedt de mogelijkheid om een analoge bron aan te sluiten. Dat zou ook een platenspeler kunnen zijn, mits deze is voorzien van een interne of externe phono-versterker.

De optische ingang kan worden gebruikt voor aansluiting van een CD-loopwerk o elk ander toestel dat is voorzien van een optische uitgang.

Marantz Model M1: ook voor weergave van geluid van televisie

De Model M1 beperkt zich niet tot muziek. Hij is ook een perfect alternatief voor een soundbar en biedt samen met een tweetal passieve luidspreker een hoogwaardige tv-ervaring. Via de eARC HDMI-ingang kan gemakkelijk het volume van de televisie worden geregeld. De ingebouwde Dolby Digital+ decodering ondersteunt de nieuwste gangbare audiocodecs voor tv-uitzendingen en gestreamde tv-diensten in hoge kwaliteit en met de vele handige instelfuncties optimaliseert u uw kijkervaring, ongeacht wat of wanneer u kijkt. Voorbeelden van deze functies zijn de optionele Dialogue Enhancer waarmee stemmen bij een laag geluidsvolume beter te verstaan zijn en de virtuele modus op basis van Dolby-processing die content die alleen in stereo wordt aangeboden omzet naar een groot driedimensionaal geluidsveld. Dit is ideaal voor een huis waarin een groter volledig surroundsound-systeem simpelweg geen optie is of niet is gewenst.

Marantz Model M1: plaatsing uit het zicht en bediening met HEOS-app

De opname in het HEOS-platform biedt ook multiroom functionaliteit en verbinding met andere HEOS-apparaten. Dit maakt geluid van Marantz-kwaliteit overal in huis (max. 32 afzonderlijke zones) ongekend makkelijk.

De Model M1 hoeft niet noodzakelijkerwijs in het zicht te staan. Plaatsing in een 19-inch rek is mogelijk, eventueel twee Model M1’s naast elkaar. Het doeltreffende passieve warmtebeheer voorkomt storende ventilatorgeluiden (geen ventilators in de Model M1!) of problemen met warmteontwikkeling in een kast. Aan de onderkant van de versterker zit bovendien een montagepunt met schroefdraad om het apparaat eventueel op een muurbeugel te monteren. Via de HEOS-app heeft de gebruiker de volledige controle over alle functies van de Model M1, zelfs als de versterker uit het zicht wordt geplaatst.

Voor nog uitgebreidere integratie binnen maatwerkinstallaties is deModel M1 ook compatibel met allerlei besturingssystemen van andere merken, waaronder bekende merken als Crestron, Control4 en URC. HEOS biedt ook de mogelijkheid IR-afstandsbedieningen van andere merken te gebruiken.

Marantz Model M1: prijs en leveringsinformatie

De Marantz Model M1 is uitsluitend leverbaar in een zwarte uitvoering en heeft een adviesprijs van 1.000 euro, exacte datum beschikbaarheid is ons nog niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE