NIEUWSKlipsch

Klipsch werkt de klassieke hoornluidspreker bij met La Scala AL5

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Klipsch heeft zijn model La Scala AL5 herzien. Oorspronkelijk ontworpen voor professioneel gebruik en voor het eerst uitgebracht in 1963, heeft de La Scala zijn naam te danken aan het Teatro alla Scala in Italië. De “mini Klipschorn” combineert een retro-ontwerp met moderne technologie.

Klipsch La Scala AL5: hoornluidspreker met zeer hoog rendement

Het in de VS gevestigde Klipsch is de hoornkoning. De oorspronkelijke Klipschorn-luidspreker werd in 1946 gelanceerd en is nog steeds in productie, een niveau van duurzaamheid dat ongeëvenaard is op de markt voor luidsprekers. De La Scala is de kleinere broer of zus van de vlaggenschipluidspreker en werd zelf voor het eerst uitgebracht in 1963. De La Scala AL5 brengt de luidspreker tot leven, maar houdt natuurlijk nog steeds het retro-ontwerp.

De nieuwste AL5-generatie blijft trouw aan deze traditie, maar brengt nieuwe moderne technologie en een verbeterde cosmetische aantrekkingskracht van het ontwerp. Vaak aangeduid als de "mini Klipschorn", knijpt de La Scala AL5 het vlaggenschip Klipsch Heritage-geluid in een kleiner, tweedelig raamwerk dat gemakkelijker in een luisteromgeving kan worden ondergebracht en geplaatst. Desondanks zijn het nog steeds zeer fors uitgevallen luidsprekers (97,7 x 61,6 x 64,14 centimeter), ongeveer ter grootte van een wasmachine.

Klipsch La Scala AL5: Three Way Horn Loaded Design

Met behulp van een drieweg, volledig hoorn-geladen driverconfiguratie, heeft de luidspreker een rendement van 105 dB en dat is zeer hoog te noemen. Met slechts een paar Watt aan versterkervermogen kan een “concertachtige ervaring in huis” worden geleverd, aldus Klipsch.

De La Scala AL5 heeft een 1-inch tweeter, een 2-inch middentoner en dezelfde 15-inch woofers als het vlaggenschip Klipschorn. De kasten hebben wanden met een dikte van 2,5 centimeter (1 inch) en zijn opgesplitst in twee secties voor effectieve ontkoppeling van de hoge en lage frequentie transmissiesystemen. De midden / hoge behuizing is voorzien van een nieuw ontworpen, zeer efficiënte K-771-tweeter gekoppeld aan een Klipsch's Tractrix-hoorn. In dit zelfde compartiment bevindt zich een K-55-X-middentoner met compressie-aansturing, gekoppeld aan een grote exponentiële hoorn.

Het onderste deel van de behuizing maskeert de grote 15-inch woofer achter een tweevoudige hoorn, geïnspireerd op het drievoudige ontwerp van de Klipschorn. De basrespons bereikt 45 Hz.

De kasten zijn afgewerkt in houtfineer op boekbasis, dus de boven- en onderkasten en de links/rechts luidsprekers zien er uit als een echt bij elkaar passende set. De midden/hoog sectie wordt ook geleverd met een nieuwe magnetische grille, met een metaalgaaspatroon, afgewerkt met het nieuwe 'La Scala' scriptlogo. Aan de achterkant van de midden / hoge behuizing bevindt zich ook een nieuw aluminium invoerpaneel, dat voorzien is van grote terminals.

Klipsch La Scala AL5: prijs en leveringsinformatie

De Klipsch La Scala AL5 is verkrijgbaar in de uitvoeringen Natural Cherry, Satin Black Ash of American Walnut. We hebben geen Nederlandse prijsinformatie, maar op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 12.000 Britse ponden.

MERK

EDITORS' CHOICE