NIEUWS

SugarCube SC-1 en SC-2 verwijderen ruis en tikken bij vinylweergave

Het in de VS gevestigde SweetVinyl is de bouwer van de SC-1 en de SC-2, apparaten die zijn gebouwd om ruis, tikken en andere hinderlijke bijgeluiden bij de weergave van vinyl weg te poetsen. SweetVinyl stelt dat er gedurende meer dan drie jaar is gewerkt aan het ontwikkelen van deze oplossing, omdat algoritmen moesten worden ontwikkeld die alleen vervelende bijgeluiden verwijderen zoals tikken en ruis en intussen het muzieksignaal onaangetast laten. Het bedrijf spreekt daarom ook van een “niet-destructieve” klik-en-popverwijdering die verder niets aan het originele muzieksignaal toevoegt of wegneemt.

SugarCube SC-1: reiniging van vinylsignaal door inzet van digitale middelen

Het luisteren naar een vinylplaat kan een genot zijn, maar daarvoor zal wel aan een randvoorwaarden voldaan moeten zijn. De af te spelen plaat moet schoon zijn zodat de naald de groef ongehinderd af kan tasten, maar zelfs bij een schone plaat is er altijd sprake van een zekere mate van weergave van bijgeluiden zoals achtergrondruis en eventuele tikken en plofjes. Kleine krasjes of andere beschadigingen of gewone slijtage kunnen de weergave op deze manier bederven.

Het in de VS gevestigde SweetVinyl heeft een apparaat genaamd SugarCube SC-1 ontwikkeld dat hinderlijke bijgeluiden bij de weergave van vinyl zou moeten verwijderen zonder het originele muzieksignaal te wijzigen. De SugarCube SC-1 is een bijna klassiek hifi-component, gepresenteerd in afmetingen van 307 x 56 x 353 millimeter en verkrijgbaar in zwart of zilver. De SC-1 heeft drie drukknoppen, één draaiknop en een display op het front. Op de achterkant zijn een Line In en Line Out cinch-aansluitingen, een Gigabit LAN-aansluiting en twee USB-poorten geplaatst.

De SugarCube SC-1 is in wezen een DSP, een digitale signaalprocessor op basis van 64-bit 4-core processortechnologie en geavanceerde algoritmen. Voor signaalverwerking wordt het audiosignaal eerst van analoog naar digitaal geconverteerd met een AD-converter die het analoge signaal omzet naar een 24-bits/192 kHz-signaal, waarna de eigenlijke signaalverwerking zijn werk kan doen. Nadat de algoritmen hun werk hebben gedaan zet een DA-converter het signaal weer om naar analoog.

SweetVinyl stelt dat gedurende meer dan drie jaar is gewerkt aan het ontwikkelen van deze oplossing. Naar eigen zeggen is veel tijd besteed aan het ontwikkelen van algoritmen die alleen de hinderlijk achtergrondruis en bijgeluiden zoals tikken en plofjes en ruis verwijderen, zonder de originele muzieksignaal te wijzigen. Het bedrijf spreekt daarom van een “niet-destructieve” klik-en-popverwijdering die het originele muzieksignaal onaangetast laat. Het geavanceerde algoritme van SweetVinyl LLC is naar eigen zeggen in staat om alleen de ongewenste ruis te detecteren, isoleren en verwijderen, waardoor het originele muzieksignaal intact blijft. De geavanceerde software maakt gebruik van de allernieuwste processortechnologie en intuïtieve bediening om alle informatie uit de groef te halen, aldus SweetVinyl.

De SC-1 kan in de eerste plaats worden bediend met de knoppen op het front. Bediening kan ook worden gedaan met een app voor Apple iOS en Google Android op een tablet of smartphone. Daarvoor zal de SC-1 wel in een computernetwerk moeten worden gehangen via de LAN-aansluiting of via de meegeleverde WiFi-dongle die dient te worden aangesloten op een van de twee USB-poorten aan de achterzijde.

Er zijn twee opties beschikbaar ter aansluiting van de SC-1. De SugarCube SC-1 kan direct na de phono-voorversterker in de keten worden opgenomen. De tweede optie loopt via de tapelus van de versterker en kan worden gebruikt als de phono-versterker is ingebouwd in de versterker, bijvoorbeeld als sprake is van een geïntegreerde versterker met een ingebouwde phono-voortrap.

De SC-1 en SC-2 zijn voorzien van een bypass-schakelaar en kunnen dus met één druk op de knop volledig uit het signaalpad worden genomen. Deze bypass-modus schakelt de gehele digitale verwerking uit, zodat de weergave weer volledig analoog is, inclusief achtergrondruis en andere bijgeluiden.

SugarCube SC-2: toevoeging van hoofdtelefoonversterker en opnamemogelijkheid

SweetVinyl heeft ook de SugarCube SC-2 ontwikkeld. De SC-2 doet feitelijk hetzelfde als de SC-1, maar de SC-2 heeft ook een hoofdtelefoonversterker aan boord en de mogelijkheid om het muzieksignaal van de vinylplaat op te nemen en weg te schrijven naar usb-geheugen.

SugarCubes SC-1 en SC2: prijzen en leveringsinformatie

De SugarCubes zijn al enige tijd geleden aangekondigd en zijn ook al enige keren op audiobeurzen aan het publiek getoond. SweetVinyl heeft naar eigen zeggen nog het nodige verbeterd aan de software en de afstelling van de algoritmen in de SC-1 en SC-2 en de SugarCubes lijken nu rijp voor levering aan consumenten. We weten niet of de SugarCubes naar Nederland zullen worden geëxporteerd. Op een Duitstalige website zagen wij een verkoopprijs van 2.400 euro voor de SC-1. Voor de duurdere SC-2 hebben wij geen prijs in euro’s kunnen vinden. Meer informatie is te vinden op de website van SweetVinyl.


EDITORS' CHOICE