NIEUWSDynaudio

Dynaudio Evoke officieel gelanceerd


Rob Nijman | 03 december 2018 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

Wie op de Audio Show iEar' 2018 goed opgelet heeft, heeft al kennis kunnen maken met de allernieuwste serie van Dynaudio, de Dynaudio Evoko. De (wereld!)primeur van het Deense merk werd er zelfs onderscheiden met een FWD Award voor beste demo. Ondertussen vinden de vijf passieve luidsprekermodellen met technologie afkomstig uit de meest geavanceerde Dynaudio-creaties ook hun weg naar de dealers, waar ze vanaf januari 2019 verkrijgbaar zijn.

De Dynaudio Evoke-serie, bestaande uit vijf passieve modellen, is een vanaf de basis volledig nieuw ontworpen en ontwikkelde serie, en biedt geavanceerde technologieën die rechtstreeks zijn overgenomen uit de Contour- en de eveneens nieuwe Confidence series, die een maandje geleden op het Benelux-toneel verschenen.

De Evoke serie bestaat uit twee compacte luidsprekers (Evoke 10, foto boven in wit, en Evoke 20), twee vloerstaande luidsprekers (Evoke 30 en Evoke 50, laatstgenoemde rechts afgebeeld in walnoot) en een speciale center-speaker (Evoke 25C), zodat met de serie ook een volledige thuisbioscoop samengesteld kan worden.

De Evoke werd ontwikkeld door de experts van Dynaudio Labs, de moderne R&D-faciliteit van Dynaudio in Skanderborg, Denemarken, waar het team onder meer kan bouwen op de indrukwekkende Jupiter meetfaciliteit. In de nieuwe serie treffen we daarom onder meer het debuut van de geheel nieuwe Cerotar-tweeter, een ontwerp gebaseerd op Dynaudio's Esotar Forty anniversary-tweeter en de machtige Esotar3 uit de nieuwe Confidence serie.

Dynaudio Cerotar en Esotec+

Onder de 28mm softdome van deze tweeter bevindt zich de nieuw ontwikkelde Hexis-dome, die verder alleen te vinden is in de Confidence-modellen. Deze Hexis-dome optimaliseert de luchtstroom achter de softdome om zodoende de frequentierespons van de tweeter af te vlakken en ongewenste resonanties te elimineren. De nieuwe ‘motor’ maakt gebruik van keramische strontiumcarbonaat ferriet+ magneten om het rendement te verhogen.

De nieuwe Esotec+ woofers maken gebruik van de bekende MSP (Magnesium Silicaat Polymeer) membranen, net zoals alle thuis-, professionele studio- en autoluidsprekers van Dynaudio die al decennialang gebruiken. De versies van 14cm in Evoke 10, 30 en 25C hebben nieuwe surrounds en verbeterde Ferrite+ magneetsystemen om hun uitslag, hun frequentierespons en hun lagefrequentie-dynamiek te vergroten, terwijl volgens de fabrikant de prestaties in het middengebied behouden zijn. De 18cm-drivers in Evoke 20 en 50 lenen ook technologie van de Contour- en Confidence serie om hun opmerkelijke laagfrequente dynamiek en timing te leveren.

De mid-unit van de Evoke 50 is direct afgeleid van die in de populaire Contour 60. Hij heeft een krachtige neodymium-magneet en maakt gebruik van lichtgewicht materialen (waaronder een aluminium spreekspoel en glasvezel spreekspoelhouder) die speciaal zijn geoptimaliseerd voor hun taken in het middengebied. 

Alle Evoke-luidsprekers zijn voorzien van hoogwaardige cross-overs uitgerust met op het gehoor geselecteerde componenten. Elk van de elegante kasten vind je tot slot beschikbaar in vier afwerkingen: Black High Gloss, White High Gloss, Walnut Wood en Blonde Wood. 

"We hebben Evoke gemaakt omdat we willen dat iedereen kan genieten van echte hifi, iets waar we allemaal naar streven, zonder de kamer opnieuw in te hoeven richten, zonder geliefde apparaten weg te gooien en zonder dat de prijs een bezwaar hoeft te vormen. We hebben Evoke gemaakt voor mensen die zich alleen maar druk willen maken over de vraag waarnaar ze naar moeten gaan luisteren”, aldus productmanager Otto Jørgensen.

Het team van Dynaudio Benelux met de FWD Award voor beste demo

Dynaudio Evoke 

Evoke 10 (€1.400 per paar) is een compacte tweewegluidspreker met een 14 cm long-throw-woofer. Net als alle nieuwe Evoke-modellen, beschikt deze over de nieuwe 28 mm Dynaudio Cerotar-tweeter met de nieuwe Hexis-dome. 

Evoke 20 (€2.000 per paar) is de grootste van de twee compacte Evoke luidsprekers. Dit tweeweg ontwerp combineert de 28 mm Cerotar-tweeter en Hexis dome met een 18 cm long-throw-woofer.

Evoke 30 (€3.200 per paar) is een compacte, elegante 2,5-weg vloerstaande luidspreker. Met zijn hoogte van minder dan een meter heeft hij twee 14 cm long-throw-woofers en de 28 mm Cerotar-tweeter (compleet met de ingenieuze Hexis dome). 

Evoke 50 (€4.400 per paar) is een grote vloerstaande 3-weg luidspreker. Deze grootste luidspreker uit de Evoke-lijn combineert een enkele driver van 15 cm voor de middentonen met een tweetal long-throw-woofers van 18 cm en de Cerotar-tweeter, uitgerust met de Hexis dome. 

Evoke 25C (€1.200) is een 2,5-weg centerluidspreker bestaande uit twee 14 cm long-throw-woofers, evenals de Cerotar tweeter (met Hexis-dome) uit deze serie, die een klankmatige uniformiteit in een Evoke multi-channel garandeert.

Dynaudio Evoke is vanaf januari 2019 leverbaar

MERK

EDITORS' CHOICE