NIEUWSDynaudio

Dynaudio Confidence gepresenteerd

Dynaudio Benelux heeft maandagavond de gloednieuwe Confidence-serie van het Deense merk gepresenteerd. Op High End München kregen we een eerste voorproefje (daar nog zonder audio) en op de Audio Show iEar' kun je ze zelf gaan beluisteren, maar wij mochten gisteren alvast kennismaken. 

Op Landgoed de Salentein in Nijkerk werd 's lands audiopers namelijk uitgenodigd voor de Dynaudio Confidence Benelux-introductie. Én een tweede primeur, maar daar mogen we nog niets over zeggen. Dat geeft overigens niet, want we zochten de rand van de Veluwe op om de Confidence eens aan het werk te horen. De Dynaudio Confidence 60 kan volgens het team van Dynaudio Benelux wedijveren met de befaamde Evidence en Consequence modellen ("en weet deze zelfs op een aantal vlakken te overtreffen!"), dus we waren erg benieuwd.

Dynaudio Confidence

De introductie was zoals te verwachten in handen van Roland Hoffmann (manager van Dynaudio Academy), deze keer bijgestaan door sales director Claus Rasmussen, om alle nieuwigheden te duiden en uiteraard de demo's te verzorgen.

De nieuwe Confidence-familie benut bekende Dynaudio ontwerp-filosofieën zoals softdome tweeters, MSP-drivers en DDC-technologie op een nieuwe manier, door gebruik te maken van compleet nieuwe materialen en technieken. Nieuwe drivers worden gecombineerd met een volgens nauwe toleranties gefreesd composiet frontpaneel, een innovatief kastontwerp en een geoptimaliseerd wisselfilter om naar eigen zeggen de meest geavanceerde passieve luidspreker in de Dynaudio-geschiedenis te creëren.

Simulaties in Dynaudio’s 'Jupiter' meetruimte zorgden ervoor dat de eigen DDC- of Dynaudio Directivity Control-techniek, waarbij afstraling in het verticale vlak wordt beperkt, verder is verfijnd, met als resultaat een nieuw ontworpen DDC-lens systeem. Wie goed kijkt, ziet achter de zijden softdome een kegel opgebouwd uit kleine kunststof plaatjes die de luchtverplaatsing achter de softdome moet geleiden en luchtwervelingen moet voorkomen. Dynaudio noemt deze kegel de 'Hexis’. Aan de achterzijde van de tweeter vind je een forse Neodymium magneet. Uiteraard verdient deze volledig nieuwe tweeter een nieuwe naam: Esotar3.

Ook bij de midrange-unit en woofers is het nodige veranderd: alle woofers zij nu van het long-throw principe, waardoor ze een grotere en krachtigere uitslag kunnen maken. Ook de airflow binnen de units is aangepast. Alle magneten zijn van het ‘vented’ type en zijn dusdanig vormgegeven dat luchtwervelingen geminimaliseerd worden.


De traditinele surround in de midrange-unit is vervangen door een surround die in de vorm van het diafragma meeloopt, waardoor muzieksignalen niet meer een fysieke blokkade tegenkomen als ze aan de rand van de unit belanden. Het geheel van woofers, midranges en tweeters wordt bij elkaar gehouden via een nieuw baffle-ontwerp. Het composietmateriaal Compex zorgt voor hoge interne demping en absorbeert resonanties.

De woofers worden via schroeven en o-ringen op een metalen mounting plate gemonteerd en zijn daardoor stevig verankerd aan de behuizing, terwijl de tweeter en midrange-units juist zoveel mogelijk ontkoppeld zijn om ongewenste trillingen te voorkomen.

Dynaudio Confidence: prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe modellen worden in maart 2019 verwacht, dus geïnteresseerden moeten tot het nieuwe voorjaar wachten. Beschikbare kleuren zijn Smoke, Midnight, Blonde, Ruby en Raven. Adviesprijzen:

  • Confidence 20: € 12.000 (inclusief bijpassende stand)
  • Confidence 30: € 19.000
  • Confidence 50: € 26.000
  • Confidence 60: € 40.000

MERK

EDITORS' CHOICE