NIEUWSIlumnia

Ilumnia Vocalis monitorluidspreker gepresenteerd op XFI

Rob Nijman | 02 oktober 2018 | Fotografie Fabrikant | Ilumnia

Ilumnia ontwikkelde over een periode van 7 jaar en na meer dan 60 prototypes de eerste luidspreker ter wereld met een zwevende conus. De klassieke mechanische ophanging - meestal in de vorm van een spider en surround - maakte plaats voor een elektromagnetische ophanging waardoor de conus letterlijk zweeft in een elektromagnetisch veld.

Het Belgische merk koos de schijnwerpers van XFI 2017 om die Magister te presenteren en in het najaar onderwierpen we de luidspreker direct aan een review. Op XFI 2018 waren de Belgen opnieuw aanwezig, en opnieuw met een primeur: de Ilumnia Vocalis.  

Ilumnia LEMS driver

De LEMS (Linear Excursion Motor System) driver van Ilumnia bestaat uit maar liefst 68 op maat ontwikkelde onderdelen die vaak met een precisie van enkele hondersten van een millimeter worden vervaardigd. Vervolgens worden al deze onderdelen met hand samengesteld tot een hightech luidsprekerdriver.

De technologie van deze driver, al indrukwekkend om te zien, biedt ook klankmatig voordelen. Ilumnia somde ze op:

  • geen ongewenste resonanties afkomstig van spider en surround;
  • geen absorptie van energie door spider en surround met als gevolg een betere overdracht van het muzieksignaal naar de conus. Hierdoor wordt elk geringste signaal ‚Äď hoe klein ook - omgezet in beweging en dus micro detail;
  • geen compressie ten gevolge van een mechanische weerstand. De elektromagnetische ophanging werd zo ontworpen dat de driver zich voor 99,7% lineair gedraagt ongeacht het volume of de dynamiek in de muziek, wat zich moet vertalen in zeer goede dynamische eigenschappen en dus macro detail.

De volledig bewegende massa (conus, sluitring, former en spoel) weegt slechts 16 gram. De combinatie van licht gewicht (=lage kinetische energie) en de totale afwezigheid van mechanische weerstand (=zeer lage inertie) maakt dat deze driver supersnel is. Hierdoor volgt hij als het ware perfect het muzieksignaal en heeft hij een hoog oplossend vermogen wat belangrijk is bij complexe muziek. Op www.Ilumnia.be vind je alle technische info.

Ilumnia Vocalis

De eerste luidspreker die hiermee uitgerust werd, de Ilumnia Magister, hebben we reeds uitvoerig getest. Om tegemoet te komen aan de klant die een compactere versie van de vloerstaander wil, introduceerde Ilumnia op XFI 2018 de Vocalis, een monitor die beschikt over exact dezelfde technologie en unieke klankmatige eigenschappen als zijn grotere broer. Ook uiterlijk vertonen beide luidsprekers een duidelijke verwantschap. De omniradiale opstelling van de LEMS driver met daarboven de mechanisch in fase geplaatste tweeter maken van de Vocalis onmiskenbaar een telg uit de Ilumnia familie.

De vormgeving - met een vleugje Scandinavisch design - en de kastbouw in hoogwaardig maritiem berken multiplex maken het visueel plaatje af. De Ilumnia Vocalis heeft een retailprijs van 12.900 euro, exclusief stands.

Meer informatie op www.ilumnia.be of via info@ilumnia.be

MERK

EDITORS' CHOICE