NIEUWS

Lancering luidsprekermerk Ilumnia op XFI 2017

Rob Nijman | 18 september 2017 | Fotografie Fabrikant

“Wij zijn Ilumnia, een nieuwe Belgische speler op de luidsprekermarkt. En wij stellen u voor: ’s werelds eerste luidspreker met zwevende conus.”

Het weekend van 30 september en 1 oktober worden de ruimtes van de Koningshof weer gevuld met de muziek van de XFI Audioshow. Een van de merken die acte de presence zal geven is een partij die dat voor het allereerst zal doen: het Belgische Ilumnia beleeft zijn wereldintroductie op het jaarlijkse event in Veldhoven.

Aangenaam: Ilumnia

"In 2010 zijn we met 'project Ilumnia' gestart," vertelt Tom Nuyts. "Ilumnia is afgeleid van het Latijnse “Iluminare” wat wil zeggen “een licht schijnen op” of “verlichten”. En dat is net wat onze luidspreker doet: hij belicht de muziek op een geheel nieuwe manier, met een helderheid, detail en natuurlijkheid zoals je nog nooit gehoord hebt."

Zoals zo vaak in de high-end wereld startte dit project vanuit een passie voor hifi en muziek. "Na zowat alles gezien en gehoord te hebben wat de hedendaagse audio te bieden heeft, droomden we ervan om de grenzen van het mogelijke te verlengen. Dat we dat niet konden bereiken met bestaande technologie werd snel duidelijk.

We besloten het daarom anders aan te pakken. De luidspreker helemaal van de grond af ontwerpen en niet leunen op bestaande concepten. Ambitieus, riskant of zelfs dwaas te noemen, maar dit was de enige manier om écht iets te bereiken wat muziekweergave op een nieuw, ongekend niveau kon brengen en later, zo bleek, ook zou brengen."

De ontwikkeling nam in totaal zeven jaar in beslag. Daarvan werden er vier besteed aan de ontwikkeling van de eerste prototypes. De combinatie met de luidspreker kostte nog eens twee jaar geduld om tot een optimale synergie tussen driver, filter en kast te komen, waarbij de driver nog een paar keer aangepast werd. Het laatste jaar is vooral besteed aan de industrialisatie van het geheel: "de ultranauwe toleranties en hoge eisen aan de kwaliteit die we hanteren vragen het uiterste van de productieprocessen."

Maar wat is het?

"De drie voornaamste componenten van een luidspreker kennen jullie wellicht allemaal," zegt Tom. "De kast, het filter en de drivers. Maar zelfs de allerbeste kast, het fijnste filter en de meest exotische materialen kunnen de vervorming die bij de bron ontstaat niet compenseren, en die bron is de luidsprekerdriver zelf. Dat werd dan ook onze missie: we zouden ’s werelds beste driver bouwen."

"Een driver moet het muzieksignaal zo correct mogelijk volgen. Daarbij spelen drie belangrijke factoren een rol, namelijk snelheid, vervorming en lineariteit. Om op deze aspecten de perfectie te benaderen hebben we een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij we de spider én surround hebben geëlimineerd. Deze hebben namelijk een grote negatieve invloed, maar ze zijn in de klassieke driverbouw helaas een noodzakelijk kwaad waarvan we dachten dat we het maar voor lief moesten nemen."

Energie absorptie

"Een surround en spider zorgen voor de ophanging en demping van de luidsprekerconus. Maar tegelijk houden ze deze conus ook letterlijk tegen door hun mechanische eigenschappen. Hierdoor absorberen ze energie waardoor het muzieksignaal aangetast wordt. Niet alle energie wordt dus omgezet in beweging en geluid. Gevolg: er gaat detail (lees: energie) uit het muzieksignaal verloren. Maar erger nog, deze energie wordt omgezet in niet gewenste en veelal ongecontroleerde resonantie.

Wij noemen dit de energy-to-movement ratio. Ofwel, in welke mate wordt de energie van het muzieksignaal omgezet in effectieve beweging van de conus, en alleen de conus.

In veel hedendaagse high-end ontwerpen zien we extreem dure toepassingen met exotische materialen. Vaak om bijna verwaarloosbare problemen in de marge op te lossen. De nadelen van een spider en surround situeren zich duidelijk niet in de marge. Hier valt de echte winst te halen. De door ons ontwikkelde en gepatenteerde 20cm driver, zonder surround en zonder spider, kent deze nadelen niet. Daarmee geloven wij vandaag te beschikken over de allerbeste driver ter wereld."

Dat is geen kleine uitspraak. Of dat terecht is én hoe Ilumnia er in geslaagd is om die ongewenste invloeden te vermijden, kun je allereerst op XFI 2017 gaan beleven. Na de show zullen we er eens wat uitgebreider naar kijken!


EDITORS' CHOICE