MERK
Over Ilumnia

Ilumnia

En daar komt onze keuze voor Ilumnia luidsprekers in ons portfolio vandaan zegt distributeur F&F Hifi. De revolutionaire-, door Ilumnia ontwikkelde LEMS driver - met de conus volledig vrij hangend in haar eigen magnetische veld - heft alle fysieke belemmeringen van conventionele-, mechanisch opgehangen drivers op en is daardoor ultra snel, 100% lineair, super dynamisch en met een minimum aan vervorming en compressie. De energie van het muzieksignaal - en daarmee juist die broodnodige ruimtelijke- en holografische informatie - krijgt volledig vrije doorgang in deze aanpak.

Bovendien is in de Ilumnia luidsprekers de ietwat schuine plaatsing van de LEMS driver bovenop de kast in combinatie met de exacte centrering van de tweeter boven het midden van de driver, juist bedoeld om een optimale combinatie van plaatsing (vector) en 3D beleving (stralenkrans) te creëren. 

In 2011 hadden de Belgische broers Tom en Jef Nuyts het idee om als hobby een perfecte luidspreker te bouwen. Met name Tom had als groot audioliefhebber al honderden luidsprekers en versterkers gehoord en had een goed idee hoe een luidspreker zou moeten klinken: snel, onvervomd, lineair en dynamisch. Jef is de technische wizkid van de twee en ging aan het werk met de ontwikkeling van een nieuwe driver. De traditionele electro-dynamische driver was daarbij wel het uitgangspunt, omdat deze de bovengenoemde eisen in principe het beste kan benaderen, maar met name veel non-lineair gedrag vertoont. Iets wat de broers per sé wilden elimineren.

Na veel experimenteren concludeerden de broers dat non-lineariteit van electro-dynamische luidsprekers aan de bron optreedt: de ophanging van de conus aan een rolrand en een spreekspoel. Zij besloten om deze mechanische ophanging te elimineren en kwamen zo aan een driver waarbij de conus vrij hangt in zijn eigen magnetische veld. De LEMS (Linear Excursion Motor System) driver was geboren? En dat was omstreeks 2015. Begonnen als hobby beseften zij dat dit een commerciële luidspreker kon worden en begonnen zij met het bouwen van de volledige luidspreker. Zo werd nog twee jaar doorontwikkeld aan filters (zo eenvoudig mogelijk om nergens de puurheid van het signaal te hinderen), de kastbouw (met een minimum aan resonanties) en het vinden van de juiste tweeter. Ook de plaatsing van de driver met omgekeerde conus bovenop de luidspreker en in een bepaalde hoek en met de tweeter daar precies midden boven gepositioneerd had meerdere functies met betrekking tot de weergave zoals de perfecte combinatie tussen een puntbron (plaatsing/focus) en omni afstraling (voor een ruimtelijk en natuurlijke weergave).

In 2017 werd de Magister MKI op de Audio show in Veldhoven gepresenteerd. Inmiddels zijn we een paar modellen en wat evoluties/optimalisaties verder en hebben we met de Vocalis MKII New Edition, de Magister MKII en De Magister Novus een mooie uitontwikkelde range van high end luidsprekers, die inmiddels in vele reviews geprezen zijn en al enkele awards hebben gewonnen, zoals de 6Moons Lunar Eclipse Award en de Diapason d’Or onderscheiding.

Puur realisme

De combinatie van Ilumnia en Zanden is ongelooflijk: snel, totale controle, ruimtelijk, ademend, energiek, ongekende (fijn)dynamiek, detail, maar bovenal het compleet verdwijnen van de componenten in een alles omhullende- en puur realistische muziekbeleving.

Dat is dus wat je hoort als je naar de combinatie Ilumnia met Zanden luistert.... Je moet er wel de tijd voor nemen, omdat met name de beleving van de onvervormde weergave van Ilumnia op het eerste gehoor “schokkend” kan zijn en wellicht de indruk geeft dat het inspannend gaat zijn. Maar als je langer luistert ervaar je juist dat er een enorm relaxete weergave is en dat er geen enkele sprake van luistermoeheid meer gaat optreden.

FOTO'S