NIEUWSSoulution

Soulution 525 voorversterker

Zoals ieder jaar kunnen we ook lang nadat het licht in het MOC in München op de laatste showdag is uitgegaan nieuws blijven delen van de High End. Het Zwitserse high-end merk Soulution heeft er namelijk de 525 voorversterker vorige week voor het eerst aan het internationale publiek getoond.

Nederlandse liefhebbers kunnen binnenkort bij Rhapsody in Hilversum terecht om kennis te maken met een voorversterker die een prijskaartje van € 23.900 draagt. Rhapsody was eerder dit jaar ook het toneel voor de introductie van de 3-serie van Soulution.

Soulution 525 voorversterker 

Een voorversterker die als voornaamste taak het verbinden van broncomponenten met één of meerdere vermogensversterkers heeft, moet naast technische eigenschappen zoals impedantieaanpassing, balans en volumeregeling, ook het originele signaal zo goed mogelijk kunnen volgen. Er mag dus niets worden toegevoegd, maar ook niets worden weggelaten. Hoewel het vervaardigen van de perfecte voorversterker voor iedere ontwerper één van de grootste technische uitdagingen is, menen de ontwerpers van Soulution dat de 525 dit ideaal dichter dan ooit weet te benaderen.

Wie zo min mogelijk componenten in de signaalweg na wil streven, komt doorgaans al snel op een ongebalanceerd circuitconcept uit. In geval van de 525 wordt daarbij de laagst mogelijke overspraak tussen beide kanalen door een consistent doorgevoerd dual-mono ontwerp bereikt. De analoge circuits en bijbehorende voedingen van de linker- en rechterkanalen, zijn daarbij fysiek van elkaar gescheiden en bovendien ontkoppeld door filternetwerken. Het ontwerp van de 525 ‘leent’ veel van de top-of-the-line 725 voorversterker. Zo maakt het nieuwe model gebruik van dezelfde volumeregelaar die variabele weerstanden met de precisie en stabiliteit van netwerken met een vaste weerstand weet te combineren. Daarbij is voor de 525 gekozen voor de best presterende Vishay-Dale-weerstanden in combinatie met relais van de hoogste kwaliteit, zo meldt de fabrikant. Het eindresultaat is een volumeregeling die in 95 stappen van 1 dB kan worden ingesteld zonder de vaak waarneembare en bijzondere storende schakelklikken.

Om ook van lange signaalkabels gebruik te kunnen maken, is het uitgangsgedeelte van deze voorversterker uitgerust met een krachtige, zeer breedbandige uitgangstrap In combinatie met een robuuste geschakelde voeding met nauwkeurige en stille lineaire stuurstroomcircuits en ondersteund door meer dan 400.000μF opslag, moet de 525 vrijwel onbeperkte impulskracht en verwaarloosbare ruisniveaus geven.

Naast klankrijkdom, een hoog oplossend vermogen en compressievrije weergave van zelfs de meest veeleisende dynamische contrasten, behoort ook muzikale transparantie zonder enige ongewenste kleuring tot het metier van de 525, zo besluit Soulution Samen met de controle moet dat zich uiten in een exemplarisch goed en stabiel stereobeeld, waarbij geluidsbronnen rotsvast binnen het geluidsbeeld zijn gepositioneerd. "Wie eenmaal deze verslavend goede voorversterker zelf heeft ervaren, beseft eigenlijk pas hoe groot het werkelijke belang van dit component op de uiteindelijke muziekbeleving is." Binnenkort maar weer eens naar Rhapsody dus.

MERK

EDITORS' CHOICE