NIEUWSEAT

EAT Jo No.5: het tweede mc-element van het Europese Audio Team

Het Tsjechische audiobedrijf European Audio Team, kortweg EAT, heeft zijn tweede mc-element uitgebracht. Het nieuwe element heet niet No.2, maar Jo No.5. De nieuwe Jo No.5 zou een indrukwekkend realistisch geluid moeten geven en zou uitstekend passen bij de draaitafels van EAT.

EAT Jo No.5: het tweede mc-element van EAT na de Yosegi

EAT, een afkorting van European Audio Team, is een Tsjechsich audiobedrijf, opgericht door Jozefina Lichtenegger, dat zich heeft gespecialiseerd in de bouw van draaitafels en bijbehorende onderdelen, zoals toonarmen en elementen, die te maken hebben met een goede weergave van vinyl. Het eerste mc-element van EAT was de Yosegi. Volgens EAT was het een uitdaging om het nieuwe Jo No.5-element te maken. Vanwege de kwaliteit van de Yosegi werd er immers naar eigen zeggen wel iets verwacht van EAT. De lat lag hoog.

Om aan de verwachting te voldoen, zijn bij de ontwikkeling en bouw van de Jo No.5 onder andere de modernste productietechnieken ingezet. De behuizing en de naaldbeschermer worden bijvoorbeeld geproduceerd door middel van een speciaal laser-sinterproces, kortweg SLS genoemd. Bij deze productiemethode wordt een speciaal poeder van polyamide als grondstof gebruikt en een laser bouwt vervolgens van laag tot laag het eindproduct, in dit geval de behuizing van de Jo No.5. De behuizing is flinterdun gebouwd maar tegelijkertijd degelijk en stijf.

Het EAT Jo No 5 mc-element maakt gebruik van een zogenaamde Nude Fine Line Diamond, met 8/40 µm. De spoelen zijn gewikkeld van zuiver 4N koper om de best mogelijke waarden te bereiken. De naaldconformiteit wordt door de fabrikant gespecificeerd op een waarde van 15 µm / mN bij een naalddruk tussen 2,1 tot 2,5 gram. De aanbevolen naalddruk is is 2,3 gram. Bij een uitgangsspanning van 0,3 mV moet de aanbevolen afsluitweerstand hoger zijn dan 20 Ohm. Het frequentiebereik van de Jo No.5 ligt volgens EAT tussen 20 Hz tot 20 kHz. Vanzelfsprekend is het nieuwe EAT Jo No.5 mc-element voorzien van vergulde aansluitpennen die een langdurig optimaal contact moeten garanderen.

EAT heeft ook de nodig aandacht besteed aan de verpakking van de Jo No.5, want consumenten zijn daar nou eenmaal gevoelig voor. De Jo No.5 komt in een klein en elegant kistje van tropisch hardhout. De kans is aanwezig dat de verpakking de inhoud zal overleven.

EAT Jo No.5: prijs en leveringsinformatie

De EAT Jo No.5 is verkrijgbaar voor een prijs van net geen 1.200 euro.

EDITORS' CHOICE