NIEUWSJern

Jern14: tweeweg luidspreker met gietijzeren kast

Het Deense bedrijf Jern heeft een compacte luidspreker gebouwd genaamd Jern14. De Jern14 onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn gietijzeren kast. De Jern14 is klein maar weegt desondanks maar liefst 14 kilogram. En dit getal komt terug in de naam van de nieuwe luidspreker. 

Jern14: tweeweg luidspreker gebouwd van gietijzer

Luidsprekers van hout of mdf kennen we al heel lang. Hout en mdf zijn relatief goedkoop en makkelijk te bewerken en hout of mdf is het meest gebruikte materiaal voor luidsprekerkasten. Sommige luidsprekerbouwers maken hun kasten van aluminium, bijvoorbeeld Piega, Magico en YG Acoustics. Enkele fabrikanten zweren bij het gebruik van beton en we hebben zelfs luidsprekers van natuursteen gezien. Het Deense Jern heeft gietijzer uitgekozen als het ultieme materiaal om luidsprekerkasten van de maken. Deze materiaalkeuze is overigens geen toeval: Jern behoort tot de Deense gietijzermaker Dansk Skalform.

De vorm van de nieuwe Jern14 heeft wel iets van de bekende Russische Matroschka-poppen. De luidsprekers ogen heel vriendelijk. De ronde vorm zal ongetwijfeld ook bijdragen aan het onderdrukken van staande golven. De kast van de Jern14 is gemaakt van gerecycled gietijzer en volgens de fabrikant heeft de in één stuk gegoten kast een levensduur van meer dan een eeuw.

De tweeter heeft een diameter van 19 millimeter. De woofer/middentoner is van Scanspeak, heeft een diameter van 15 centimeter en is voorzien van een conus van glasvezel. De kast is gesloten.

De impedantie bedraagt acht Ohm en de gevoeligheid is 88 dB. Het frequentiebereik loopt van 100 Hz tot 20 kHz. De Jern14 kan dus geen putdiep laag produceren, maar dat is niet vreemd gezien het formaat. Jern adviseert om de Jern14 met een goede subwoofer te combineren.

Jern14: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zwarte, witte, rode of grijze uitvoering. De Jern14 wisselt voor een bedrag van 1.150 euro per stuk van eigenaar. Dat is niet veel voor luidsprekers die meer dan een eeuw muziek kunnen maken.

 

 

 

 


MERK

EDITORS' CHOICE