NIEUWS

Zwaar, zwaarder, zwaarst: BETONart lanceert subwoofer van beton

De Duitse luidsprekerbouwer BETONart-audio bouwt uitsluitend luidsprekers. De merknaam BETONart verraadt het al: alle luidsprekers van het Duitse bedrijf zijn gemaakt van beton. Kopers kunnen kiezen uit diverse vloerstaande modellen. Sinds afgelopen juni is ook een tweeweg monitorluidspreker genaamd Alpunto aan het productenpakket toegevoegd. BETONart heeft nu ook een actieve subwoofer van beton gelanceerd, genaamd DWD-21, die 110 kilogram weegt.

BETONart-audio DWD-21

Zoals alle luidsprekers van BETONart-audio, is de kast van de nieuwe subwoofer volledig opgetrokken uit gietbeton. Beton heeft een veel hogere soortelijke massa dan hout en een betonnen kast zal daarom veel minder snel ongewenst meetrillen dan een houten kast. Allerlei inwendige versterkingen zoals nodig bij een houten luidsprekerkast kunnen bij een betonnen kast vaak achterwege blijven. Hout heeft bovendien altijd de neiging om een warme kleuring aan het geluid mee te geven, hoe weinig dat ook moge zijn. De nieuwe subwoofer klinkt helder en vrij van de “boxsound” die vaak uit houten kasten komt, aldus BETONart.

Zijn er ook nadelen? Jazeker. De DWD-21 weegt 110 kilogram. Wie opziet tegen het verplaatsen van een wasmachine, kan de DWD-21 maar beter laten staan waar hij staat. Verplaatsing van de DWD-21 lijkt ons meer iets voor een professioneel verhuisbedrijf.

De DWD-21 heeft een driver van 21 inch die een slag van drie centimeter kan maken en is voorzien van een neodymium magneet. De kast is gesloten. Twee versterkers in brugschakeling leveren samen tot 1.000 Watt vermogen. Met een gevoeligheid van 95 dB / 1 Watt zal de gebruiker niet snel tekort komen.

Aan boord van de DWD-21 bevindt zich een DSP-audioprocessor. BETONart levert software mee zodat de gebruiker via de usb-aansluiting de DWD-21 kan (laten) aanpassen aan de kamerakoestiek en de gebruikte luidsprekers voor het midden en hoog. De DWD-21 lijkt de perfecte aanvulling voor de tweeweg Alpunto’s die in juni zijn gelanceerd.

Het frequentiebereik van de DWD 21 loopt van 26 Hz tot 220 Hz (22 Hz op -3 dB). De gebruiker kan kiezen uit een analoge of digitale ingang. Afmetingen? 58 x 72 x 40 centimeter. De koper kan kiezen uit en zestal kleuren.

De DWD-21 wisselt voor 3.970 euro van eigenaar, inclusief aflevering en plaatsing. Op verzoek kan de DWD-21 ook geleverd worden zonder versterkers aan boord. De prijs is dan op aanvraag.


EDITORS' CHOICE