NIEUWSTeac

Teac lanceert nieuw trio in de Reference-productlijn

Sinan Kökbugur | 25 februari 2018 | Fotografie Fabrikant | Teac

Het Japanse Teac heeft een drietal nieuwe apparaten gelanceerd die deel uitmaken van de compacte Reference-productlijn. De UD-505 is een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker. De NT-505 is een DA-converter tevens netwerkspeler, die overigens ook voorzien is van een hoofdtelefoonuitgang. Het derde apparaat, genaamd CG-10M, is wat meer een buitenbeentje. De CG-10M is een master clock en master clocks zijn doorgaans een stuk duurder dan de CG-10M. Het drietal zou per direct verkrijgbaar moeten zijn.

Teac UD-505 USB DAC/Headphone Amplifier

Het nieuwe trio van het Japanse Teac is relatief compact, maar biedt desalniettemin grootse prestaties volgens Teac. De UD-505 is een hi-res ondersteunende DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker. Het apparaat is compatibel met audiobestanden tot DSD512 en 32-bit/768kHz PCM en kan zelfs lo-res bestanden converteren naar DSD (24,5 MHz) en PCM (32-bit/384kHz).

De UD-505 beschikt over vijf verschillende filters voor PCM-bestanden en twee voor DSD. Het apparaat is duo-mono uitgevoerd en maakt gebruik van dac-chips van het type AKM Verita AK4497. Elk kanaal heeft dus zijn eigen chip. Voorts heeft ieder kanaal zijn eigen voedingstransformator. Voor wie een analoog apparaat zou willen aansluiten is een gewone cinch-ingang beschikbaar. Verbinding met bluetooth? Ook dat kan. AptX HD-ondersteuning en LDAC-ondersteuning zijn inbegrepen.

Een nauwkeurige klok helpt om de digitale timingfouten tot een minimum te beperken en de UD-505 beschikt over twee klokken die kunnen worden toegepast op frequenties van 44,1 kHz of 48 kHz en veelvouden daarvan. Voor wie een nog nauwkeuriger klok zou willen gebruiken is er de 10MHz External Clock-ingang die compatibel is met Teac's nieuwe CG-10M Master Clock Generator.

De UD-505 heeft een gebalanceerde en ongebalanceerde uitgang voor aansluiting van een hoofdtelefoon.

Teac CG-10M Master Clock Generator

De CG-10M is ontworpen met de hulp van ingenieurs van Teac’s zusterbedrijf Esoteric. De CG-10M maakt gebruik van een 10 MHz kristaloscillator die in een speciale oven is geplaatst waarin de temperatuur nauwkeurig wordt gereguleerd. Kristallen zijn immers gevoelig voor temperatuurvariaties en door deze uit te bannen wordt een nauwkeuriger en betrouwbaarder kloksignaal verkregen.

Het nieuwe apparaat is voorzien van vier BNC-uitgangen die volledig van elkaar zijn geïsoleerd. Op de voorkant is een thermometer geplaatst waarvan de verlichting kan worden gedimd. De basis van de voeding is een zware ringkerntransformator. Kast en voetjes zijn ontworpen om trillingen te absorberen of tegen te gaan.

Master clocks zijn doorgaans tamelijk prijzige apparaten. Teac’s zusterbedrijf Esoteric heeft bijvoorbeeld ook een tweetal master clocks in zijn portfolio, maar die zijn aanzienlijk duurder.

Teac NT-505 USB DAC/Network Player

Teac’s nieuwe NT-505 is de opvolger van de NT-503 en is volgens Teac een waardige opvolger. De NT-505 zal na een toekomstige firmware-update een MQA-decoder bevatten.

Voor het overige heeft de NT-505 veel van de techniek van de UD-505, dus ook vijf filters voor PCM en twee filters voor DSD en een duo-mono ontwerp waarbij ieder kanaal zijn eigen dac-chip heeft van het type AKM Verita AK4497. Ondersteuning van Tidal en Qobuz is ingebakken, maar aansluiting van een usb-schijf is ook mogelijk. Bluetooth-ondersteuning inclusief aptX HD en LDAC is ook aanwezig, evenals de dubbele klokconfiguratie. De NT-505 is Roon-ready.

Aansluiting van een gebalanceerde hoofdtelefoon is niet mogelijk, zoals wèl kan bij de UD-505. Volgens Teac zijn de ongebalanceerde aansluitingen van de UD-505 en NT-505 aan elkaar gelijk.

Teac Reference-producten: prijzen en leveringsinformatie

Alle drie componenten zijn nu te koop en zijn beschikbaar in zwarte of zilverkleurige uitvoering, voor de volgende adviesverkoopprijzen:

UD-505 USB DAC/Headphone Amplifier:  € 1.399

CG-10M Master Clock Generator:  € 1.499

NT-505 USB DAC/Network Player:  € 1.699


EDITORS' CHOICE