NIEUWSEsoteric

Esoteric gaat jitter te lijf met nieuwe master clock generator

Het Japanse Esoteric heeft onlangs een nieuwe master clock generator gelanceerd die digitale apparatuur volkomen met elkaar in de pas zou moeten laten lopen. Het nieuwe apparaat heeft de naam G-01X gekregen en rekent af met eventuele jitter die vervuiling kan veroorzaken in het DA-conversieproces. De G-01X kan eventueel acht apparaten tegelijk van een zuiver kloksignaal voorzien.

Een master clock generator doet niets anders dan een zeer zuiver en constant kloksignaal genereren in de vorm van een constante stroom pulsjes. Ieder digitaal audioapparaat zoals een sacd/cd-speler, sacd/cd-loopwerk, DA-converter of netwerkspeler heeft een interne klok. Hoe nauwkeuriger de klok, hoe minder jitter en andere verontreiniging zal ontstaan bij het DA-conversieproces. Als de klok van bijvoorbeeld het cd-loopwerk en de DA-converter niet helemaal gelijk lopen, kan dit hoorbaar zijn in het uiteindelijke muzieksignaal. Door alle apparaten op dezelfde nauwkeurige externe klok aan te sluiten, worden eventuele tijdverschillen opgeheven.

Esoteric G-01X

De nieuwe G-01X is niets anders dan een externe klok met een extreme nauwkeurigheid die vergelijkbaar is met een atoomklok. Esoteric heeft allerlei nieuwe techniek in de G-01X gestopt die afkomstig is uit het vlaggenschip genaamd Grandioso G1.

Het hart van de klok wordt gevormd door een in de VS geproduceerde oscillator voorzien van een rubidiumkristal. De klok heeft een nauwkeurigheid van  ± 0,05 ppb of ± 0.00005 ppm. Als de G-01X zou worden uitgeschakeld, blijft er voedingsspanning op de rubidiumoscillator staan zodat gevoelige onderdelen op temperatuur blijven. De kast en dan met name de bodemplaat van de G-01X zijn zwaar uitgevoerd en dit zou de rubidiumoscillator moeten beschermen tegen trillingen van buitenaf.

De techniek genaamd “Wide Range Clock Buffer Amplifiers” is afkomstig uit de Grandioso G1. De gebruiker kan kiezen uit verschillende frequenties en iedere uitgang krijgt zijn eigen kloksignaal. De techniek genaamd “Adaptive Zero Ground” zorgt ervoor dat de aarding altijd op nul Volt blijft staan zodat eventuele jitter en ruis via deze weg geen kans krijgen.

De voeding van de G-01X bestaat uit een forse ringkerntransformator met verschillende secundaire windingen. Een tweede transformator (El core) is aanwezig voor de besturingscircuits van de G-01X.

De G-01 X heeft acht aansluitingen die onafhankelijk van elkaar aan of uitgezet kunnen worden. Ook kan de gebruiker voor iedere uitgang een klokfrequentie kiezen.

Voor wie dit allemaal niet nauwkeurig genoeg vindt, heeft Esoteric nog een kers op de taart. De G-01X heeft een aansluiting voor een nog nauwkeuriger klok, zoals de klok aan boord van een GPS-satelliet. Alle apparaten die zouden zijn aangesloten op de G-01X zouden dan het kloksignaal van een GPS-satelliet kunnen gebruiken.

De prijs is 21.000 euro en het apparaat is direct leverbaar. Er is overigens ook een kleiner zusje, de G-02X, met een prijs van 6.500 euro.

Esoteric

Esoteric is een merknaam van het Japanse Teac dat is opgericht in 1953. Esoteric is in 1987 door Teac geregistreerd met als doel om onder de merknaam Esoteric kwalitatief hoogwaardige audioapparatuur op de markt te brengen. Esoteric levert sacd/cd-spelers en loopwerken, DA-convertors, master clock generators, netwerkspelers en versterkers.


EDITORS' CHOICE