NIEUWSPro-Ject

Speaker Box 5 DS2: nieuwe monitorluidspreker van Pro-Ject Audio

Het Oostenrijkse Pro-Ject heeft een nieuwe tweeweg monitorluidspreker uitgebracht met de naam Speaker Box 5 DS2. De nieuwe luidspreker is het kleine broertje van de de Speaker Box 15 DS, het huidige vlaggenschip van Pro-Ject. De kast is gemaakt van MDF en kan in vijf verschillende uitvoeringen worden geleverd. Pro-Ject spreekt over een betaalbaar audiofiel ontwerp dat in Europa wordt gebouwd. 

Pro-Ject Speaker Box 5 DS2: tweeweg basreflex monitorluidspreker

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject heeft zijn productlijn van luidsprekers uitgebreid door het uitbrengen van de Speaker Box 5 DS2. De nieuwe luidspreker is een basreflex tweeweg monitorluidspreker met de poort aan de achterkant. Eerder bracht Pro-Ject de vloerstaande Speaker Box 15 DS uit, het huidige vlaggenschip van Pro-Ject. De nieuwe Speaker Box 5 DS is veel kleiner maar heeft dezelfde genen als het vlaggenschip.

Onlangs hebben wij een bezoek gebracht aan Pro-Ject Audio. De bedrijfsfilosofie van Pro-ject is in één zin samen te vatten: “We moeten mensen opnieuw het plezier van muziek luisteren laten ontdekken, maar niet elitair doen!” aldus Pro-Ject’s oprichter Heinz Lichtenegger. Vrij vertaald: goede spullen bouwen voor een niet-elitaire prijs. Waarvan akte.

De kast is gemaakt van 19 millimeter dik MDF en is voorzien van de nodige inwendige versterkingen. De Speaker Box 5 DS2 weegt vijf kilogram ondanks het relatief compacte formaat van 160 x 271 x 215 millimeter. Volgens Pro-Ject is de kast van de Speaker Box 5 DS2 ultrastijf en krijgen ongewenste trillingen geen kans.

De luidspreker wordt volgens Pro-Ject met de hand gebouwd, in Europa. De gebruikte lijm is milieuvriendelijk. Soldeerverbindingen zijn loodvrij en het filter is gebouwd zonder printplaat. De tweeter heeft een diameter van 25 millimeter en is voorzien van een neodymium magneet. Midden en lage tonen komen voor rekening van een enkele driver met een diameter van 150 millimeter die voorzien is van een conus die gemaakt is van glasvezel. De enkele luidsprekeraansluiting is verguld. Magnetische frontjes worden meegeleverd.

Het frequentiebereik van Pro-Ject’s nieuwe luidspreker loopt van 53 Hz tot 20 kHz. De impedantie bedraagt acht Ohm en met een gevoeligheid van 89 dB zou aansturing geen grote uitdaging moeten zijn. Pro-Ject adviseert een versterker tussen 15 Watt en 150 Watt. Kennelijk luistert dit niet heel nauw.

De bouw, afwerking en gebruikte onderdelen en materialen van de Speaker Box 5 DS lijken heel sterk op die van grote broer Speaker Box 15 DS. Het vloerstaande model gaat natuurlijk wat verder door in het laag, maar heeft voor het overige grotendeels dezelfde specificaties.

Natuurlijk kunnen wij nog niets zeggen over de klank van de nieuwe luidspreker, maar de Speaker Box 5 DS2 lijkt net als zijn vloerstaande grote broer een uitstekende bouwkwaliteit en specificaties te hebben in verhouding met de gevraagde prijs.

Pro-Ject Speaker Box 5 DS2: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een vijftal uitvoeringen. Naast hoogglans zwart of wit kan worden gekozen uit drie kleuren houtfineer: walnoothout, rozenhout en eucalyptushout. De houtfineer versies worden met matte lak afgewerkt. Op de website van Pro-Ject staat een prijs van 799 euro per paar.

 


MERK

EDITORS' CHOICE