NIEUWSLexicon

Lexicon’s AV-receivers krijgen Dirac Live room correction

Sinan Kökbugur | 17 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Lexicon

Het Zweedse Dirac Research heeft aangekondigd dat de samenwerking met Harman International zal worden uitgebreid. De AV-receivers van Lexicon, één van de merken van Harman, zullen voorzien worden van Dirac Live, een technologie die de weergave van luidsprekers aanpast aan de akoestiek van de ruimte. Beide bedrijven verwachten veel van de samenwerking en de consument zou 'louter voordeel hebben' van de techniek van Dirac.

Harman International en Dirac Research: uitbreiding samenwerking

Harman International is het bedrijf achter de merken AKG, Harman Kardon, Infinity, JBL, Lexicon, Mark Levinson en Revel. Sinds maart 2017 is Harman International volledig in bezit van Samsung Electronics. Harman gebruikt de techniek van Dirac Research al in draagbare luidsprekers en luidsprekersystemen in de auto’s van BMW en Volvo. De techniek van Dirac gaat nu ook gebruikt worden in de woonkamer. De AV-receivers van Lexicon zullen immers voorzien gaan worden van de techniek van Dirac.

Dirac - wat is het en waarom werkt deze software zo goed?

Niklas Thorin, algemeen directeur van de afdeling High Performance Audio zegt dat de nieuwe overeenkomst een uitbreiding is van de al bestaande samenwerking. “Dirac en Harman werken al samen als het gaat om luidsprekersystemen in auto’s en draagbare luidsprekers en met trots kunnen wij nu melden dat Dirac Live straks ook in de mooie AV-receivers van Lexicon gebouwd zal gaan worden. De luisteraar heeft als voordeel dat de akoestiek van zijn kamer een minder sterke rol zal spelen.”

Dirac Live Room Correction

Dirac Live’s room correction past zowel de frequentiekarakteristiek als het impulsgedrag van een bepaalde luidspreker in een bepaalde ruimte aan. Wie meer wil weten kan ons artikel over Dirac Live lezen.

De AV-receivers van Lexicon zijn niet goedkoop en bevinden zich in de bovenste helft van de markt. Harman is niet de eerste die de techniek van Dirac gaat gebruiken. NADAudioControl en Arcam hebben al eerder aangekondigd om ook met Dirac Research in zee te zullen gaan. Aangezien Harman nog meer merken in het portfolio heeft, zou het zomaar kunnen dat de techniek van Dirac straks ook in andere (lees: goedkopere) merken van Harman gebruikt zal gaan worden.

EDITORS' CHOICE