REVIEW

Review: Merging Technologies NADAC

Nee hè, niet alweer een DAC test! Waarschijnlijk is dit één van de eerste gedachten die bij u naar boven borrelen bij het zien van bovenstaand intro. Het is een kreet die ik zelf ook heel goed kan voorstellen. Vooral doordat tijdens het spreekwoordelijk ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ van de productgroep digitaal naar analoog converters, er tegelijkertijd ook helaas een te grote eenvormigheid in klank is ontstaan. De NADAC van het Zwitserse Merging Technologies is gelukkig anders. Anders qua concept, anders qua gebruikte technologie en positief afwijkend als product. Maak kennis met een concept dat hoogstaande technologie, uitgebreide mogelijkheden, bedieningscomfort en innovatie, aan een werkelijk grensverleggende weergave weet te koppelen.   

Zo, dat klinkt nog eens veelbelovend en het mooie is dat het dit keer ook daadwerkelijk echt zo is! De onderneming Merging Technologies is sinds de start in 1990 vooral bekend geworden als één van ‘s werelds toonaangevende fabrikanten als het gaat om hoge resolutie digitale audio opnamesystemen. Oprichter en eigenaar Claude Cellier heeft voorafgaand aan Merging eerst nog tien jaar voor het wereldberoemde en legendarische Nagra Kudelski gewerkt en daar een belangrijke sleutelrol bij de ontwikkeling van de professionele recorders van het merk vervuld. En met succes! Want ook anno 2016 is Nagra nog steeds een naam die veel respect, bewondering en een brede glimlach rond de mondhoeken van vele muziekliefhebbers tovert. Daarbij herinneringen ophalend over die prachtige met veel liefde en ultieme precisie vervaardigde en vooral fenomenaal goed klinkende spoelenrecorders.

NADAC: DSD en DXD 

Al korte tijd na haar oprichting wist Merging opvallend snel een solide reputatie voor hun expertise bij de digitale signaalverwerking en bijbehorende hardware op te bouwen. Vooral met het inmiddels in studio’s wereldberoemde Pyramix Virtual Studio systeem, was het bedrijf één van de allereerste ter wereld die in staat waren echte DSD opnames te vervaardigen. Het in veel studio’s als master gebruikte DXD (Digital eXtreme Definiton wat werkt op 352,8 kHz/32 bit) formaat, is zelfs door Merging Technologies in samenwerking met Philips ontwikkeld en bedoeld om tegemoet te komen aan de uitdagingen die de mastering van DSD voor SACD nu eenmaal met zich mee brengt.

NADAC: Van stereo naar meerkanaals 

Een tweede aspect waardoor deze Zwitserse onderneming al 15 jaar tot de wereldwijde voorhoedelopers behoort, is het leveren van werkbare studio oplossingen voor het realiseren van zowel stereo als meerkanaalsweergave op het SACD discmedium. Mede door het bieden van deze technologie komen we uiteindelijk ook bij de Merging NADAC (Network Attached Digital To Analog Converter) terecht. Vooral de eigenschap dat er naast een ‘gewone’ stereoversie, ook nog een verder identiek model met 8-kanalen leverbaar is, blijkt in de high-end ongekend te zijn. Terwijl de basis van beide varianten onderhuids volledig identiek is, worden bij de stereo uitvoering de acht kanalen van de ESS Sabre ES9008S referentie DAC uiteindelijk tot twee kanalen samengevoegd.

Met een verbeterde lineariteit, een groter dynamisch bereik en een lagere ruisvloer tot gevolg. Door deze opzet ontstaan nog een aantal opvallende mogelijkheden. Wat te denken van het spelen in een discrete 8-kanaals modus, of verschillende apart aan te sturen zones. Een mogelijkheid waarbij meerdere onafhankelijk van elkaar opgestelde Merging NADAC’s en één en dezelfde app, geheel onafhankelijk van elkaar kunnen worden gebruikt!


EDITORS' CHOICE