REVIEW

Review: Minco Eggersman - Kavkasia (cd) - Winnaars zijn bekend


Eric de Boer | 15 mei 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 18 april 2017

Sommige artiesten gaan ver om inspiratie op te doen. Sommigen gaan letterlijk verder. Minco Eggersman is zo’n artiest. Voor zijn nieuwe en vierde album Kavkasia reisde hij samen met zijn vrouw en neef door Georgië, wat resulteerde in een ware soundtrack voor een land, omgeven door hoop, rust en vrede.

Zoals je eerder in het interview met Minco Eggersman kon lezen, staat Kavkasia ver weg van wat de rasartiest en muzikale duizendpoot Eggersman op het vorige album Reservoirs liet horen. Minco’s muzikale hart ligt bij het maken van soundtracks die inspiratie moeten opleveren. Toen hij in 2014 samen met zijn vrouw en neef een rondreis door Georgië maakte, werd hij gegrepen door het land, de mensen, de Kaukasus (Kavkasia is daar het Geörgische woord voor) en niet in de laatste plaats het gebergte rondom de Kazbek. Een album kon niet uitblijven. Het zal je dan ook niet verbazen dat Kavkasia de subtitel 'The Soundtrack To Georgia' heeft meegekregen.

Aan het album werkten veel artiesten mee. Zo weerklinken sfeervolle cello’s bespeeld door Svante Henryson en voegde Jonas Nyström orgel toe aan sommige nummers. De opnames van de orgelpartijen vonden plaats in een kerk in Zweden, die een prachtige akoestiek herbergt. Bas wordt bespeeld door Audun Erlien en naast Minco’s eigen - overigens schaars aanwezige - vocalen, heeft Kavkasia extra karakter gekregen door de toevoeging van de stem van Buba (afkomstig van het Iberi Choir) aan twee tracks. Viool verzorgden Oene van Geel en het Macedonisch Symfonieorkest en Paul van der Feen van het Metropole Orkest vulde het muzikale geheel aan met saxofoon. 

Een hele lijst, waarin ook meteen opvalt dat Minco Eggersman niet drumt (terwijl dat juist wel 'zijn' instrument is, zoals ook hoorbaar is op vorige albums). In plaats daarvan nemen de composities op Kavkasia de luisteraar meer langs de ruwe natuurgebieden van Georgië en worden steden, culturen en politieke belangen in muziek vertolkt (Tblisi Calls, dat met veraf klinkende kerkklokken wordt ingeluid om langzaam via verschillende stijlen tot wasdom en zelfs een door saxofoon gedragen eclectisch hoogtepunt te komen). 

Het bewogen oorlogsverleden van Georgië wordt op respectvolle wijze door blazers omschreven op de track Home Of The Brave. Terwijl het mooiste van het album - de hoopvolle natuur, de nederig makende grootsheid van desolate en tegelijkertijd adembenemend mooie landschappen - op tracks als The Crossing Place, The Black Sea en Holy Ground (met een geweldige hoofdrol voor de saxofoon en het orgel) hoorbaar zijn. Of hoop in de vorm van The Other Side, Deda Ena, Stepandsminda en natuurlijk Mount Ararat, waar, naar verluidt, Noachs ark ooit strandde.

Kavkasia is dan ook een echte soundtrack geworden, die als album prima genoten kan worden en de luisteraar uitnodigt tot fantaseren en overpeinzen. De toegevoegde minimalistische klanken, de vele stijlinvloeden, een zeer fijne productie (waarvoor ook Jan Borger verantwoordelijk was) en de toegevoegde field recordings in de vorm van klokken, natuurgeluiden en meer zorgen ervoor dat het gehoor geprikkeld worden. Die vrije geluiden (die field recordings) maakte Eggersman samen met regisseur Yaron Cohen, wiens beelden ook de begeleidende video’s van enkele tracks van Kavkasia vormen. Een prachtplaat, waaruit vooral respect voor een land met een rijk verleden, een indrukwekkende cultuur en een prachtige natuur naar voren komen. Klankmatige rijkdom voor gevorderden, niets minder.

Kavkasia is op cd verkrijgbaar vanaf 28 april 2017

Muziek: 9
Klank: 9
Label: VOLKOREN Records
Speelduur: 53:13 minuten
Website: www.mincoeggersman.com

Doe mee en win!

Kavkasia zal ook als high-res-versie verschijnen via Master Music in Azie (cd) en via HighResAudio.com (download). HiFi.nl mag vijf downloads weggeven aan wie zich aanmeldt voor de malinglist van Minco Eggersman. De eerste vijf die een mail sturen naar me@mincoeggersman.com worden direct beloond met een downloadlink van Kavkasia.

EDITORS' CHOICE