REVIEW

ME – Reservoirs

Eric de Boer | 25 februari 2012

Een industriële omgeving kan al snel leiden tot melancholie. Zeker als er winterse kou in het spel is. ME –het muzikale project van Minco Eggersman- brengt een vijfde album uit dat deze sfeer uitstraalt, zonder clichématig of saai te worden. Kunst in de muziek wordt herschreven door een Nederlander.

Het mij aangeleverde recensie-exemplaar van Reservoirs ademt die industriële sfeer dan ook uit. Een blikken doosje – een reservoir- met daarin een cd en elf zilveren bedrukte kaartjes die het album van info en erg mooi artwork voorzien. De interesse is alleen al daarom snel gewekt, want hier is duidelijk over nagedacht. De muziek die multitalent en componist Minco Eggersman ten beste geeft is diep, duister, melancholisch. Maar de filmische tonen en teksten op het album geven ook hoop. Een contrast dat wordt opgehelderd als de begeleidende informatie wordt  gelezen.

Reservoirs is namelijk in slechts acht dagen opgenomen in een koude watertoren in Zeeland. De opnametijd lag in de winter van 2010/ 2011 en een verwarming was niet aanwezig. Het waterreservoir van de betreffende watertoren in Oostburg bood Eggersman een ideale galm die op geen enkele wijze in een studio na te bootsen was. Dat de muziek van ME erg gelaagd is opgebouwd en de vele instrumenten in die speciale opnameruimte erg goed tot hun recht komen (luister enkel maar naar de bas en de door Minco bespeelde drums die van het intro overlopen in de ijzersterke track All The Time en je weet wat ik bedoel) wordt mede verduidelijkt door de erg mooie en heldere productie. ME gebruikte ook op Reservoirs de vrouwelijke vocalen van Mariecke Borger, wiens ondersteunende zang de wat monotone klank van Minco’s eigen stem mijlenver omhoog weet te trekken. Ook op de tracks waar geen teksten worden gezongen is de stem van Borger als een lichtend baken in een anders wel zeer diepe duisternis.

Muzikaal is Reservoirs een vrijwel audiofiele belevenis met een duistere, filmische tint waarbij de op de loer liggende gezapigheid uitblijft. ME biedt melancholie en dreiging samen met berusting en kalmte en weet de aandacht steeds op zich te vestigen. De mastering uit handen van Eelco Grimm is on-Nederlands goed en liefhebbers van de muziek van bijvoorbeeld David Sylvian, liefhebbers van kunst en niet te vergeten gevoelsmensen hebben er een verplichte koop bij.

Label: Volkoren / Munich Records
Speelduur: 49:45 minuten
Website


EDITORS' CHOICE