NIEUWSOnkyo

Onkyo Granbeat: high-res audio smartphone

Onkyo kennen we hier op hifi.nl voornamelijk van de stereoversterkers, AV-receivers en hoofdtelefoons. Maar het merk ontwikkelt ook eigen smartphones, zoals de Granbeat – met ondersteuning voor behoorlijk wat high-res audio formaten.

Échte high-res audio?

De Onkyo Granbeat DP-CMX 1 is de eerste smartphone uit de stal van het Japanse merk en ligt dus volledig in lijn met de rest van het assortiment. De telefoon biedt namelijk ondersteuning voor (onder andere) DSD, DSF, DSD-IFF, MQA, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, Ogg-Vorbis, MP3 en AAC bestanden.

Als we de officiële productpagina even door Google Translate halen (we spreken helaas geen Japans), zien we dat Onkyo het audiocircuit zo kort mogelijk heeft gemaakt om alle negatieve invloeden tegen te gaan. Daarnaast is de telefoon voorzien van een Sabre ES9018C2M DAC die tot 384khz/32bit aan kan.

Muzikaal

Uiteraard kun je ook E-Onkyo, de hi-res download service van het merk, op de telefoon gebruiken. Je favoriete nummers of albums download je dus rechtstreeks in hi-res kwaliteit naar je telefoon. Zolang je in Duitsland, Groot-Britannië of de Verenigde Staten woont, tenminste, want in Nederland is de dienst nog niet beschikbaar.

Maar als je de telefoon volduwt met hi-res bestanden, zit hij dan niet gelijk vol? Dat valt gelukkig wel mee, want de Granbeat biedt 128GB aan interne opslagruimte en bovendien accepteert hij MicroSD-kaarten tot 256GB. Dat zou bij elkaar ruimte moeten bieden voor zo’n 3.200 tracks, maar je moet natuurlijk niet vergeten dat apps en foto’s ook ruimte nodig hebben.

En verder?

Ja, foto’s en video’s, dat is wel een puntje. Gezien het feit dat de Granbeat is voorzien van een 16 megapixel camera (back) en 8 megapixel camera (front) en bovendien video’s in 4K kan schieten, gaat dat waarschijnlijk flink wat ruimte kosten. Het belooft echter wel foto’s en video’s in goede kwaliteit, wat bij moderne telefoons niet weg te denken is. Een telefoon koop je tenslotte niet alleen voor muziekondersteuning - dan kun je beter een dedicated muziekspeler aanschaffen.

Of (en wanneer) de Onkyo Granbeat naar deze kant van de oceaan komt is helaas nog onbekend. Maar mocht je toevallig een reisje geboekt hebben naar het land van de rijzende zon, is dit wellicht een mooi souvenir.

MERK

EDITORS' CHOICE