In de tweede helft van 2016 kon je er niet echt omheen: de volledig nieuwe 14 Serie van Rotel has arrived. Diverse shows bij dealers, een uitgebreide presentatie van Bas van Oosten (importeur Bowers & Wilkins Benelux, red.) bij de Audio Show iEar’ in oktober, en een uitgebreide review van de A14 geïntegreerde versterker door collega Jamie, om maar wat te noemen. Die versterker, het topmodel van de serie, is tevens opgenomen in de Product van het Jaar verkiezing. En dat is precies het model dat we graag nog eens aan de tand voelen.
Testers gezocht
In november plaatsten we namelijk een oproep voor geïnteresseerde thuistesters. Zodat ook de echte expert – de uiteindelijke gebruiker in zijn eigen luisterruimte – er een zegje over kon doen. We spraken af met Bas Smulders uit Breda, die het apparaat een aantal weken in huis had en er redelijk Roteldebotel van werd.
De A14 is het topmodel uit de serie, die met zijn 2 x 80 watt AB-design verreweg de meeste luidsprekers wel aan kan. Dat is 80 Watt per kanaal RMS in 8 Ohm, waarbij beide kanalen worden aangedreven. Dankzij de door Rotel zelf ontwikkelde ringkerntransformator en slit-foil condensators is hij behoorlijk krachtig en kan hij moeiteloos zware luidsprekers en dynamische signaalpieken aan. De test van Jamie is zoals gezegd elders op deze website al te vinden, dus voor nieuwe inzichten wenden we ons graag tot Bas.
Ervaringsdeskundige
De designated thuistester werd geselecteerd vanwege zijn jarenlange ervaring met het merk. “Als eigenaar van een Rotel RA-12v2 ben ik benieuwd of en hoe de A14 deze overtreft,” zo luidde zijn eerste reactie. “Ik gebruik nu voornamelijk de digitale ingangen en ben dan ook benieuwd naar de verschillen in de DAC. Daarnaast maak ik graag gebruik van de MM-ingang voor mijn (Rega/NAD-based) platenspeler.” Immers, door de ingebouwde AKM 32 bit/768kHz DAC is het verwerken van klassieke analoge én de nieuwste digitale bronnen geen enkel probleem. Om het plaatje alvast compleet te maken, wordt de muziek bij Bas thuis weergegeven op een paartje Focal Aria 926’s (een eerdere review van de Franse vloerstaanders lees je hier).
Bas, take it away…
Natuurlijk starten we de terugblik op de weken dat Bas voor de A14 mocht zorgen met de reden dat hij zich voor de rubriek aangemeld heeft: de voorbije jaren waarin hij als Rotel-eigenaar van zijn muziek geniet. “Mijn eerste stap in de audiowereld was een set van Yamaha-componenten, die ik al in mijn tienerjaren aangeschaft heb.” Zo één met behalve een geïntegreerde versterker en cd-speler ook nog met een heus cassettedeck. “Ik heb daar heel lang plezier van gehad, maar was enkele jaren geleden in de markt om de bijbehorende monitoren eens te vervangen door een goed paar vloerstaanders. Ik ben toen uitgekomen bij de Focal Aria’s, waardoor ook de aansturing wel een update verdiende.”
Streaming
Vanwege de wens om behalve het afspelen van cd’s meer met streaming aan de slag te kunnen, kwam Bas bij Rotel uit. De RAR uit de voorraad van iEar’ in Tilburg was op dat moment een van de weinige die voorzag in al de juiste aansluitingen. Met een Sonos Connect en de nodige tweaks van Magna Hifi om de prestaties naar een hoger plan te tillen, was het pakket compleet. De dagelijkse muziekconsumptie verschoof steeds meer richting streaming, met af en toe nog een cd via de Blu-rayspeler als alleseter in huis, en de broodnodige variatie op vinyl met een Rega RP2.
“Ik las onlangs al dat er van die RA12 inmiddels weer een nieuwe variant was gearriveerd, dus de oproep op HiFi.nl was niet aan dovemansoren gericht. De A14 is toch weer wat hoger gepositioneerd dan de RA12, dus ik voelde me zeer aangetrokken tot de mogelijkheid het verschil eens aan te horen.”
New Player in Town
Een aantal weken geleden werd de jongste telg van Rotel bij Bas afgeleverd. Ingebruikname bleek een kwestie van tellen, want de RA12 kon simpelweg plaats maken voor de gloednieuwe A14, die vanaf de eerste indrukken al de nodige verschillen laat horen. “Klankmatig is het niet een totaal ander beest. Niet dat ik dat verwacht had, maar de verschillen zijn relatief subtiel. Toch staat er wel echt iets anders te spelen. Het laag is zéker van een ander niveau, net wat strakker allemaal. Vermoedelijk door het stevigere vermogen. Daarnaast is het hoog iets meer aanwezig, iets meer aangezet.”