REVIEWRotel

Pagina 2: eindoordeel


Rob Nijman | 08 januari 2017 | Fotografie Van Voor | Rotel
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 24 december 2016

Hi-res

Ook de DAC van de versterker werd behoorlijk aan de tand gevoeld de afgelopen periode. De A14 is voorzien van een PC-USB ingang die de RA12 niet heeft, waardoor Bas met veel plezier de nodige testmuziek zijn kamer binnenhaalde. Van een serie bestanden om één en hetzelfde nummer in diverse kwaliteiten af te spelen, van mp3 tot DSD, gingen de wenkbrauwen redelijk omhoog. “Je hoort zeer duidelijk de meerwaarde van streaming in hoge resolutie, wie daar aan twijfelt moet dit echt eens zelf gaan beluisteren.”

Over de phono-ingang is Bas iets minder enthousiast. “Wat me daarin eigenlijk opviel, is dat de A14 een stukje minder – hoe moet ik dat noemen –, een stukje minder analoog klinkt. Muziek op plaat mag van mij wel wat warmer, analoog hoeft niet zo analytisch.”

“Of dat goed of slecht is, is ieder voor zich natuurlijk,” vervolgt hij, hardop nadenked. “Maar met de A14 is het allemaal wat analytischer, wat klinischer. Dan geef ik de voorkeur aan mij eigen versterker.”

Bediening

In het uiterlijk en de bediening is ook wel weer een stapje gezet, merkt Bas op. “Een volumeknop die fijner ‘doseerbaar’ is bijvoorbeeld, en een groot verschil is dat Bluetooth standaard geïntegreerd is, in plaats van de dongle die ik – overigens niet permanent – in de RA12 heb hangen.” Die verbinding is overigens wel standaard aanwezig, je kunt Bluetooth niet uitzetten. “Ik geef de voorkeur aan de mogelijkheid om dat gewoon uit te zetten,” zegt Bas. “Maar pairen gaat nu wel heel erg fijn en gemakkelijk, en ieder nieuw apparaat – ook van visite – kun je er zo aan koppelen. Geen codes of wachtwoorden, gewoon direct nieuwe muziekbronnen toevoegen.”

Conclusie

De ervaring met de phonotrap daargelaten, die – “wellicht  is dat erg subjectief hoor” – Bas iets te analytisch klinkt, merkt hij over de gehele linie een duidelijke verbetering. “Gezien de huidige marktprijzen is het wel een forse stap om van mijn RA12 over te stappen op de 14, omdat er dan toch nog wel wat bijgelegd mag worden. En je dan ook in een segment komt met weer heel wat andere spelers. Maar als ik nu in de markt was voor een nieuwe versterker met de mogelijkheden én het prijsniveau van de A14, dan zou het een serieuze kandidaat zijn.”

Terugblikkend op de luisterperiode is vooral de kwaliteit van het streamen en de mogelijkheden voor echt high-res streaming debet aan dat oordeel, stelt Bas. “Wanneer je aan cd-kwaliteit of bijvoorbeeld Spotify genoeg hebt, dan blijft mijn ‘oude’ model interessant. Maar wie de DAC op waarde schat, haalt met de A14 een hele mooie versterker in huis.”

MERK

EDITORS' CHOICE