Bowers & Wilkins introduceert high-end cinema voor de ware fijnproever

Hoewel het inregelen van luidsprekers op een (home cinema) ruimte gebruikmakend van DRC (Digitale Ruimte Correctie) en een meetmicrofoon inmiddels al zelfs bij relatief eenvoudige A/V receivers gemeengoed is geworden, bestaat er ook een (veel) beter werkend alternatief. Het Franse audiomerk Trinnov Audio timmert daarvoor inmiddels al ruim 13 jaar aan de weg en heeft met haar grensverleggende producten al menig A/V hart een heel stuk sneller laten kloppen. Om de bijzondere kwaliteiten en eigenschappen van dit merk onder een nog groter publiek bekendheid te kunnen geven, is per 1 oktober luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins distributeur van de meerkanaals Trinnov producten geworden.

Om dit gegeven maximale luister bij te zetten is op 18 oktober speciaal voor de geselecteerde vakpers een uitgebreide presentatie georganiseerd bij Mutrox Soundproof Solutions in Numansdorp. Na een kort welkomstwoord van het organiserende Bowers & Wilkins team, wordt vervolgens het woord aan de Europese en internationale verkoopleiders van Trinnov in de personen van Antonine Galipon en Arnaud Destinay gegeven. Hoewel ik de stereomodellen van dit Franse merk al sinds 2013 bij verschillende demonstraties aandachtig heb gevolgd, blijkt al snel dat de benodigde techniek voor meerkanaals en met name cinemaweergave, toch nog een heel stuk gecompliceerder ligt.  

Optimizer

Voordat ik echter verder ga wil ik eerst samen met u de drie basisbouwstenen, die gezamenlijk de basis van het Trinnov systeem vormen, bekijken. Als eerste is dat de ‘Optimizer’ luidspreker/ruimte optimalisatie technologie, die het feitelijke hart van alle Trinnov producten vormt. Het verschil met eigenlijk alle andere technologieën is dat het Optimizer systeem niet de ruimte en luidsprekers afzonderlijk analyseert, maar dat alle parameters als één totaalgeheel worden behandeld en volgens het meest optimale compromis worden afgeregeld. Het mooie van Trinnov is dat hierbij enerzijds volledig op de ‘automatische piloot’ kan worden vertrouwd, maar dat anderzijds ook vele mogelijkheden bestaan om het eindresultaat handmatig naar uw eigen smaak of behoeftes af te stemmen.

3D metingen

In tegenstelling tot de eigenlijk inmiddels verouderde ‘real time’ en 1/3 octaaf correctie methodes, maakt de Trinnov Optimizer gebruik van zogenaamde MLS (Maximum Length Sequence) signalen om de volledige impulsweergave van iedere luidspreker afzonderlijk in een ruimte te meten. Vervolgens wordt ook de tijdsparameter aan de frequentiegrafiek toegevoegd en wordt het voor de software mogelijk om het volledige plaatje van het gedrag van een luidspreker in een bepaalde ruimte zichtbaar te maken. De specifiek door Trinnov ontworpen 3D microfoon is hierdoor tenslotte zelfs in staat om de daadwerkelijke locatie van iedere willekeurige luidspreker in 3D te identificeren. Wat de ruimte betreft kunnen door deze 3D metingen ook de ruimte modi, eerste reflectie en galmtijd nauwkeurig worden geanalyseerd en met een bijpassende techniek zoveel mogelijk gecorrigeerd. Als laatste is de Optimizer techniek zelfs in staat het tijd- en fasegedrag van de luidsprekerunits te corrigeren en te beheersen. Hierdoor kan niet alleen een meer neutrale en accurate tonale balans worden doorgevoerd, maar blijkt het ook mogelijk een beter gefocusseerde fantoombron en een minder versmeerde totaalbalans te realiseren.

3D luidspreker herpositionering    

Van alle bovengenoemde Trinnov technologieën is dit misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende en in ieder geval degene waarmee dit Franse merk de meeste afstand neemt van de concurrentie. Want terwijl er bij 2D metingen vooral data van het horizontale vlak wordt verwerkt, is het bij Trinnov in 3D zelfs mogelijk de hellingshoek en hoogtepositionering zowel per luidspreker te registreren als te corrigeren! Al deze moeite is vooral gericht op het zo accuraat als mogelijk  weergeven van de verschillende 3D standaarden van dit moment. Te weten Auro 3D, Dolby Atmos en dts X. Met 3D bedoel ik in dit voorbeeld dan met name dat naast de bekende voor-, achter en zijkanalen, in het formaat ook hoogtekanalen zijn vastgelegd.

Maar zoals u inmiddels waarschijnlijk vast wel weet, vereisen al deze verschillende formaten ook ieder hun eigen luidsprekerpositionering. Omdat het fysiek in een consumentenomgeving nu eenmaal ondoenlijk is om zoveel verschillende opstellingen tegelijkertijd in huis te hebben staan en hangen, zoekt Trinnov het in een vastgelegde basisopstelling die de gulden middenweg bewandelt. Vervolgens is het mogelijk om met de zelf ontwikkelde algoritmes en enorme rekenkracht, de luidsprekers realtime per gekozen formaat virtueel in de ruimte te herpositioneren! Mede door deze verbluffend goed werkende techniek heeft het merk zijn grote naam en faam verkregen en is het natuurlijk ook fantastisch als je bij een bepaalde vaste opstelling, toch een bij de gekozen standaard bijpassend accuraat geluidsveld kunt realiseren. Een weergave die het originele 3D geluidsveld echt eer aan doet en de artiesten en verschillende scenes laat weerklinken zoals ze daadwerkelijk bedoeld zijn.

Het belang van een goede akoestiek         

In tegenstelling tot wat u en ik misschien wel zouden verwachten van juist zo’n onderneming als Trinnov, gaat Arnaud vervolgens verder met het benadrukken van het grote belang van een goede akoestiek! “Natuurlijk kan het Trinnov systeem veel dingen verregaand corrigeren, maar het beste resultaat wordt nog altijd bereikt door een akoestische omgeving te creëren die zo adequaat als maar mogelijk bij een gekozen toepassing aansluit. Voor high-end audio is dit een ander wensen en eisenpakket dan voor high-end (home) cinema. Maar voor beiden geldt dat een betere en/of adequaat aangepaste ruimte, voor een veel beter eindresultaat zal zorgen. Daarom ben ik ook zo blij en vooral trots dat ook onze Benelux distributeur Bowers & Wilkins dit belang zo goed onderkent en het gerenommeerde akoestiekbedrijf Mutrox tot haar partners kan rekenen.”

“Als tweede belangrijke stap moet de meest ideale plaats voor de verschillende luidsprekers worden bepaald en let wel, ik heb het hier in beide gevallen nog steeds vóór de inzet van de Trinnov correcties! Alleen met deze maatregelen kan uiteindelijk aan het einde van de rit ons systeem het meest effectief zijn heilzame werk verrichten en kunt u als eindgebruiker van muziek- en filmscènes genieten zoals de producer het daadwerkelijk heeft bedoeld. Een laatste bonus wordt nog gegenereerd doordat een merk als Bowers & Wilkins naast de bekende vrijstaande modellen ook over een zeer uitgebreide custom install pakket beschikt. Dit gezamenlijke totaalpakket zorgt tenslotte voor een eindresultaat wat de denkbeeldige perfectie uiteindelijk zeer dicht kan benaderen.”

MERK

EDITORS' CHOICE