REVIEWPASS LABS

Review: Audio Physic Avanti, Pass Labs INT-60 & Bassocontinuo Aeon

Werner Ero | 10 mei 2016 | PASS LABS

Hoewel de kwaliteit van de toegepaste audiotechniek de laatste jaren met sprongen vooruit is gegaan, blijkt deze technische vooruitgang in de dagelijkse praktijk helaas lang niet altijd tot meer muziekplezier te leiden. Terwijl aspecten als oplossend vermogen, transparantie en neutraliteit in de verschillende prijsklassen vaak beter scoren dan ooit tevoren, vallen er toch ook de nodige kanttekeningen te plaatsen. Vooral het regelmatig ontbreken van natuurlijke volheid, mooi uitgewerkte timbres, ritmegevoel en de betekenis achter de muzieknoten kan bijzonder storend zijn. Gelukkig zijn de drie producten uit deze test, ‘ondanks’ toepassing van de nieuwste technieken, wél in staat deze moeilijke horde te nemen.

Bassocontinuo

Nelson Pass - bekend, Manfred Diesterich - ken ik ook, Lorenzo Belloli - eh, wie?! Tja, dat is nu eenmaal het lot wanneer je als gepassioneerd muziekliefhebber een compleet nieuw merk start. Niemand kent jou en je producten en daar moet je in onze overvoerde consumptiemaatschappij toch maar even tegenop zien te boksen. Voor het ontstaan van Bassocontinuo moeten we terug naar begin 2000. In dat jaar gaat muziekliefhebber en industrieel ontwerper Lorenzo samen met een goede vriend op zoek naar een mooi en vooral goed bij zijn wensen passend audiorack. Hoewel ze samen best een geschikt aantal merken en modellen vinden, schrikken ze van de inspiratieloze vormgeving en vooral het beperkte aantal mogelijkheden. Als daarna ook nog eens blijkt dat er eigenlijk bijna geen varianten van te verkrijgen zijn, besluit de niet bepaald onhandige Lorenzo om dan zelf maar de handen uit de mouwen te steken. Een jaar later is het dan zover. Voor hem staat een prachtig vormgegeven rack, wat heel gemakkelijk en op ieder gewenst moment verder kan worden uitgebreid en bovendien ook nog eens in talloze verschillende afwerkingsvarianten kan worden uitgevoerd. Met dit rack, dat we tegenwoordig kennen als het Accordeon rack uit de Reference serie, is de basis van deze nieuwe onderneming gelegd. Het meubel blijkt al snel zo succesvol te zijn onder vrienden en kennissen dat Lorenzo de stoute schoenen aantrekt en in maart 2008 Bassocontinuo opricht. Vanaf dat moment blijkt het rack overal een doorslaand succes te zijn en duidelijk in een behoefte te voorzien.

Van MDF naar koolstof

Inmiddels schrijven we 2016 en wordt het merk naar meer dan 30 landen wereldwijd gedistribueerd. Ook is het assortiment inmiddels flink uitgebreid en bestaat vandaag de dag uit maar liefst vijf verschillende modellijnen. De Classic lijn fungeert daarbij als meest betaalbare basisvariant, maar is uiteraard wel voorzien van de typische torenhoge Basso kwaliteitsstandaard. In de Reference lijn zijn de oorspronkelijke modellen van het merk te vinden, gecombineerd met een breed scala aan (afwerkings-)varianten waarbij de afzonderlijke levels maar liefst 12 keer worden gespoten! Bij de bijzonder chique Zen reeks moet u aan heel strakke en evenwichtige ontwerpen denken. Modellen die zijn vervaardigd uit organische materialen als leer en verschillende soorten houtvezelafwerking. De nieuwe Revolution serie vormt tenslotte het vlaggenschip van dit verfrissende Italiaanse merk en doet door zijn ultrastijve en lichte constructie, eerder aan Formule 1 racewagens dan aan een audiorack denken. Toch is de koek daarmee nog steeds niet op, want het werkelijke unieke visitekaartje van deze onderneming, wordt gevormd door de B by Bassocontinuo modellijn. Gebaseerd op de Reference modellen is bij deze volledige custom made reeks bijna alles mogelijk. Keuzes kunnen vooraf comfortabel achter de eigen pc worden gemaakt en door het werkelijk ongekende aantal mogelijkheden, de diepgaande exclusiviteit en de extreem hoge kwaliteitsstandaard, ontstaan uiteindelijk eindproducten die zelfs de meest kritische en veeleisende consument tevreden kunnen stellen.

Aeon

Ook testproduct Aeon is uit laatstgenoemde serie afkomstig en toont naast maatstaf zettend hightech materiaalgebruik, vooral ook de respect afdwingende motivatie van Lorenzo. Want om naast een zeer fraaie vormgeving en topklasse afwerking, ook nog daadwerkelijk een state of the art prestatieniveau met compleet vernieuwende oplossingen neer te zetten, is beslist een prestatie van formaat. Hoewel de vier poten van het rack uit massieve (in elkaar te draaien) delen van verschillende hoogten roestvaststaal bestaan, is dat tevens meteen het enige conventionele deel van het Aeon concept. Vooral spectaculair is het in iedere bouwlaag voorkomende monocoque basisframe. Dit CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer) endoskelet, vormt namelijk een zeer belangrijk en essentieel totaalonderdeel. Vervaardigd van een bi-directionele sandwich met koolstof- en glasvezeldraden en vervolgens verstevigd met een harsmengsel, zorgt dit met behulp van metingen en stresstesten bepaalde geoptimaliseerde frame voor ongekend goede eigenschappen. Wat te denken van een vedergewicht van 600 gram terwijl het maar liefst 140x zijn eigen gewicht kan dragen! In de praktijk betekent dit een forse 80 kilo draagkracht voor het onderste plateau en nog steeds een respectabele 60 kilo voor alle bovenliggende etages!

Toch blijft het hier nog lang niet bij, want ook de plateaus LHPS (Light High Performance Sandwich) genaamd bestaan uit een mono directionele koolstofvezelhuid van 1 mm dikte en een speciaal polyurethaan schuim met overlappend aangebracht epoxyhars. Het eindresultaat is ook hier weer een perfecte afvoer van ongewenste trillingen (opgewekt door de bronnen zelf) die worden omgezet in warmte. Tussen het monocoque CFRP frame en de LHPS plateaus, zijn een viertal uit speciale technogel vervaardigde schokbrekers voor precies de juiste ontkoppeling aangebracht. Hetzelfde materiaal maar dan in ringvorm wordt trouwens ook tussen de frames en de RVS pootdelen aangebracht en zorgt ook hier voor een maximale ontkoppeling tussen de verschillende delen. Last but not least zijn helemaal onderaan vier EDT (Encapsulated Damper Technology) voeten te vinden. Deze in hoogte verstelbare RVS delen zijn aan de onderzijde voorzien van een uitgekiend zacht materiaal wat naast voldoende stabiliteit voor het rack, ook de vorm van de ondergrond aanneemt en de constructie al in basis volledig vrijwaart van trillingen die van de vloer zelf afkomstig zijn. Al met al een indrukwekkend technisch optreden waarbij ik uiteraard enorm benieuwd ben hoe al dit vernuft in de praktijk waarneembaar zal zijn.






EDITORS' CHOICE