NIEUWSQobuz

Qobuz: trends

Jasper Mijwaard | 14 augustus 2016 | Qobuz | Importeur: Qobuz

Trends

Met een enorm uitgebreide database is Qobuz natuurlijk in staat om trends te herkennen en het luistergedrag van haar gebruikers te analyseren. Omdat weetjes en statistieken altijd leuk zijn om te weten, hebben we Qobuz gevraagd een paar hoogtepunten met ons te delen.

'Ik ga er even lekker voor zitten'
Hoewel er doordeweeks over het algemeen veel wordt geluisterd naar rock, pop en de doorsnee ‘radio muziek’, vindt er in het weekend een omslag plaats. Op zaterdag en zondag stijgen namelijk zowel klassieke muziek als jazz ineens behoorlijk in de rankings. Wat ons betreft het ultieme bewijs dat liefhebbers van deze genres in het weekend er ‘even lekker voor gaan zitten’ en de tijd nemen voor hun muziek!

Nieuwe klassiekers
In de geschiedenis der mensheid is er meer goede muziek uitgebracht dan je kunt opnoemen en we hopen dat we over vijftien jaar ook met een goed gevoel op 2016 terug kunnen kijken. Maar wat zijn nou eigenlijk de upcoming artiesten dit jaar? Volgens de cijfers van Qobuz gooien Teodor Currentzis (klassiek), Sia (pop), Paolo Fresu (jazz) en Lissie (folk) hoge ogen. Daarnaast wordt er veel verwacht van nieuwe releases van Santana, The Last Shadow Puppets en Royal Blood.

 

 

'Over de doden niets dan goeds'
Eerder in dit artikel lieten we al weten dat Bowie’s Blackstar de top 20 heeft gehaald. Hoewel dat opmerkelijk lijkt omdat het album pas in januari 2016 uitkwam, is het eigenlijk geen verrassing. In de statistieken van Qobuz is namelijk te zien dat het repertoire van pas overleden artiesten regelmatig een flinke boost krijgt. Naast Bowie stegen ook de tracks van de onlangs overleden Glenn Frey (The Eagles) en Nikolaus Harnoncourt namelijk op de ranglijst.

 

 

Kwaliteit is geld waard
Dat gebruikers van Qobuz de geluidskwaliteit van muziek belangrijk vinden was al duidelijk, maar hoe belangrijk vinden ze het eigenlijk? Behoorlijk, zo blijkt. Ruim 95% van de gebruikers gaat namelijk voor een hi-res versie van hun favoriete muziek, in plaats van te kiezen voor een goedkoper lossless 16-bit bestand. Ook is 90% van de totale downloads een compleet album in plaats van een losse track. Worth it!

De populairste playlist
Dat Qobuz een team heeft met kenners en liefhebbers werpt duidelijk vruchten af: week in week uit is de playlist ‘Ideal Discovery’ het best beluisterd op de hele streamingdienst. Deze playlist is een verzameling van de beste albums van de beste artiesten, met het oor uitgezocht door de medewerkers zelf. Bij deze playlist kun je bijvoorbeeld denken aan het beste van labels als Motown of Legacy of een greep uit het repertoire van The Beatles. De ideale manier om muziek te ontdekken.

MERK

EDITORS' CHOICE