ARTIKELDenon HEOS

HEOS by Denon - een overzicht

In het afgelopen jaar won Denon HEOS een prestigieuze EISA-award voor beste multiroom-oplossing van het jaar. Een hele prestatie, zeker als je weet dat HEOS nog niet zo oud is en er best wat concurrentie is in het segment. De hifi-roots en uitstekende gebruikerservaring helpen HEOS echter om alle rivalen achter zich laten.

Je zou haast niet geloven dat HEOS amper anderhalf jaar geleden verscheen. En toch is het in een heel korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke speler qua multiroom-geluid. Voor wie niet vertrouwd is met de term ‘multiroom’: het is een handig etiket om een systeem te omschrijven waarmee je in meerdere kamers muziek kan beluisteren. Dat kon vroeger ook, maar dan kwamen er veel kabels aan te pas en was er niet veel flexibiliteit qua muziekbronnen. Met de opkomst van digitale muziekbestanden, streamingdiensten en krachtige smartphones zijn die minpunten echter helemaal verdwenen. In elke kamer alle mogelijke muziek beluisteren in een prima kwaliteit en gewoon bediend vanaf je smartphone? En in elke kamer of zone iets anders beluisteren? Geen enkel probleem meer. En het woord ‘systeem’, dat verwijst naar het feit dat je verschillende soorten toestellen (speakers, versterkers, soundbars, etc) kan combineren in één handig geheel dat je bedient via een app.

HiFi-roots
Er zijn wel meer multiroom-systemen op de markt, maar het is HEOS die dit jaar als enige een EISA Award ontving. Het was trouwens voor het eerst ooit dat de organisatie – bestaande uit hoofdredacteurs van vijftig AV-magazines uit 22 Europese landen – een award gaf aan een volledig systeem, niet enkel aan één product. Een sterke prestatie is dat. Denon krijgt de prijs dus niet omdat één HEOS-product toevallig goed was, wél omdat de toestellen afzonderlijk sterk presteren maar ook heel goed samenwerken. Hoe was dat mogelijk?

Een belangrijk element is ongetwijfeld de enorme ervaring in hifi die Denon bezit. HEOS mag dan jong zijn, het is gebouwd op het Denon-erfgoed. Het Japanse bedrijf is meer dan zeventig jaar oud en heeft zelfs nog oudere roots in audio. Denon is een sterke naam zowel qua stereo- als surroundgeluid, met veel kennis van zaken.

Het valt meteen op dat bij de HEOS-producten die kennis en ervaring mee is genomen. Een speaker als de HEOS 7 klinkt bovengemiddeld goed en is een referentie in zijn klassie. De HEOS Amp is dan weer een compacte maar toch heel krachtige versterker van 2 x 100 watt die je kan gebruiken om eigen speakers aan te sturen, zelfs grotere modellen met een lagere impedantie!

Het Denon-erfgoed zorgt hier dus voor een degelijke technische basis en aansluitend een uitstekend geluid, twee zaken waarmee HEOS zich al meteen onderscheidt van heel wat andere multiroom-systemen.

MERK

EDITORS' CHOICE