ARTIKELDenon HEOS

Het aanbod

Het HEOS-universum omvat op dit moment vier speakers, een soundbar, twee toestellen om bestaande hifi-materiaal te hergebruiken, en een gespecialiseerde versterker voor professionele toepassingen of inbouwprojecten. Lijkt dat de zaak ingewikkeld te maken? Laat je niet afschrikken. Er zijn meerdere HEOS-toestellen omdat iedereen zijn woning en eisen anders zijn. De ene persoon wil muziek beluisteren in de eetkamer en badkamer, en gaat dus voor twee speakers. Een ander wil het geluid van zijn tv verbeteren en in de hobbykamer op zijn miniketen naar streaming muziek luisteren. En dus opteert hij liever voor een HEOS Home Cinema en een HEOS Link. HEOS is ook modulair te gebruiken en je hoeft niet alles in één keer aan te schaffen. Eerst een HEOS-speaker hier, later een HEOS Amp daar… Dat kan allemaal.

Van S naar XL
Laten we bij de vier speakers beginnen. De HEOS 1, HEOS 3, HEOS 5 en HEOS 7 kan je ‘vertalen’ naar S-M-L en XL, net zoals bij kledingmaten. Bij elk maatje dat je hoger gaat, worden de bassen dieper en het vermogen groter, en vul je grotere kamers. Helemaal aan de top staat de HEOS 7, een pronkstuk van een speaker dat vijf digitale versterkers bevat die elk een eigen driver aansturen. Twee tweeters, twee mid-woofers en één subwoofer zorgen voor een stevige en gedetailleerde klank, met twee passieve basradiatoren die het laag nog verder ondersteunen. De HEOS 7 is de veelzijdigste speaker, met een USB-poort, hoofdtelefoonaansluiting en een analoge aux-ingang met 3,5 mm jack. De HEOS 5 en HEOS 3 kan je zien als de compactere versies van de HEOS 7, nog altijd met aardig wat vermogen en muzikaliteit.

De HEOS 1 is een beetje een buitenbeentje. Hem enkel omschrijven als de ‘small’ versie is onheus. Hij is inderdaad zeer compact en kan door zijn rechtopstaande design in een klein hoekje geplaatst worden. Maar de HEOS 1 doet ook zaken die de andere HEOS-speakers niet kunnen. De behuizing van de HEOS 1 is zo geconstrueerd dat je hem probleemloos in een vochtige ruimte zoals een badkamer kan plaatsen. Voeg er een optionele batterijpack aan toe en je kan de HEOS 1 meenemen naar de tuin of een andere locatie. Geen WiFi aan de barbecue, zeg je? Stream dan via Bluetooth, want zo’n ontvanger wordt meegeleverd. Je kan hem dus zelfs meenemen op skireis of een weekendje weg.

Ook goed om weten: de HEOS-speakers kan je combineren in een stereopaar. Zonder kabels tussen de speakers kan je dus een mooi stereogeluid krijgen in een kamer. Twee HEOS 1-speakers bijvoorbeeld, zijn meer dan een eenvoudige som van twee speakers. De klank is grootser, ruimer.

Helemaal HiFi
Multiroomsystemen lijken vaak enkel rond draadloze speakers te draaien. Bezitters van HiFi-materiaal blijven in de kou staan. Maar dat is zeker niet waar bij HEOS. Wie zelf een goede audio-installatie heeft of enkel een set luidsprekers, kan nog altijd de mogelijkheden van HEOS benutten. Hoe? Met de HEOS Amp of HEOS Link, natuurlijk.

Deze twee toestellen werken beiden als ‘ontvangers’ voor streaming muziek. Net zoals de speakers verschijnen ze in de HEOS-app en kan je ze helemaal bedienen op je smartphone of tablet. Maar door hun vele in- en uitgangen kunnen ze veel meer.

De HEOS Amp is niet enkel een ontvanger, maar ook een volledige digitale versterker die heel wat in zijn mars heeft. Je hoeft enkel twee luidsprekers rechtstreeks met de Amp te verbinden en je kunt muziek beluisteren. Het is zelfs mogelijk om een bijkomende subwoofer aan te sluiten, om een volwaardige 2.1-opstelling te krijgen. De Amp is een totaaloplossing: sluit een cd-speler (of een andere bron) aan via de optische ingang of analoge cinch-poorten, en je kan ook muziek van deze bron op de Amp beluisteren. Als je dat wil, kan je die cd ook laten afspelen elders in het huis op een ander HEOS-apparaat.

De HEOS Link is gelijkaardig aan de Amp, maar is een digitale voorversterker die je op zijn beurt met een eigen versterker en luidsprekers koppelt. Dat kan analoog of digitaal, net zoals je een cd-speler met je versterker zou verbinden. Ook de Link heeft een uitgebreid palet aan aansluitingen en de mogelijkheid om een subwoofer te verbinden.

Kortom, of je nu al een mooie hifi-installatie hebt of een paar luidsprekers die je graag opnieuw van onder het stof wil halen, met de Amp en Link heb je een manier om ze te verbinden met HEOS en van alle streamingmogelijkheden gebruik te maken. De aanwezigheid van een optische uitgang op de Link geef je bovendien de mogelijkheid om de HEOS-functies te combineren met een eigen hoogwaardige DAC, voor wie streeft naar een hifi-ervaring op topniveau.

Bezit je een Denon-receiver of –versterker dan is er nog een mooie bonus: de Link kan via een IR-link of over het netwerk communiceren met oude en nieuwe Denon-toestellen, zodat je ook via de HEOS-app kan bedienen. Zo kan je zelfs van een Denon-versterker van voor de app-tijdperk het volume regelen op je telefoon. Bij Denon-receivers kan je zelfs ingangen selecteren, allemaal via de HEOS-app.

MERK

EDITORS' CHOICE