REVIEWSamsung

Let's make some noise

“Kennelijk is het gelukt. Dan is het even zoeken op de app. Hoe start ik radio? Na wat ‘trial and error’ hoor ik plots keihard Radio 4. Vlak voor mijn neus. Ik schrik me rot en de touch toetsen bovenop de R3 reageren wat traag op mijn opdracht het volume te temperen. Maar dan is er ruimte voor verbazing. Wat een sound! En dat uit een zwart rolletje ter grootte van een keukenrol.

Als muzikale fijnproever ben ik er voor gaan zitten. Met een sterke klassieke voorkeur is niet elk audio apparaat goed genoeg. Vaak mis ik subtiliteit, helderheid en vooral diepte. Voor mij is de vuurproef altijd een strijkkwartet. Het maakt niet zoveel uit van wie. Als het maar goed is opgenomen.”

App- en touch talk
“De Samsung mag meteen via Spotify Schubert proberen. In de Spotify app is het Borodin kwartet met No.14 makkelijk gevonden. Wat wel een beetje gek is, is dat ik vanuit de Samsung-app moet beginnen. Ik kan niet vanuit Spotify beginnen. Bovendien wijst de Samsung app naar de Applestore en niet direct naar de Spotify-app die al is geïnstalleerd op mijn telefoon. Een beetje vreemd.

Dan de bediening. De app is na enig zoekwerk redelijk handig te bedienen. De touch knoppen bovenop de R3 zijn prachtig vormgegeven. De lichtjes zijn zacht, je voelt bijna niks en je hoort of de Samsung Speaker je begrepen heeft. Ze praten tegen je! Maar dan ook het negatieve. Er zit een gek soort vertraging in de bediening die een reguliere versterker niet heeft. Dat zal wel wennen. Ook weet ik niet precies wanneer de Samsung uit staat; ik zie het niet. Ook is niet helder, zeker in schemerlicht, welke knop je onder je vinger hebt; het is even zoeken op een ronde schijf die helemaal zwart is. Je hebt geen herkenningsteken. Het plusje en minnetje kun je wel voelen.”

Luisteren, maar dan anders
“Dan het geluid. Dat is fantastisch en verrassend. Helder. Recht voor zijn raap en hard als het gevraagd wordt. Wow. Zeker voor het luisteren van spraak zijn ze perfect. Een symfonieorkest met Bruckner op de lessenaar is wat teveel gevraagd. Het geluid loopt wat dicht en de diepe orgelpijpen verdwijnen in een donkere modder waar helderheid ver te zoeken is. Maar misschien is dat teveel gevraagd. Cello klinkt mooi. Zang perfect. Echt bijzonder.

Ook voor Radio 1 is het perfect luisteren, en daar komt het unieke echt tot zijn recht: 360 graden. Surround sound maar dan binnenstebuiten: geen vijf speakers om je heen, maar je loopt zelf om de speaker! In een drukke woonkeuken erg handig. Waar ik ook sta, ik hoor de radio.

Resumé
Een heel mooi design. Een prachtig geluid voor spraak en zang. Radio 1 en Spotify zijn prima. De afstraling rondom is amazing. Waar je ook staat, de muziek weet je te vinden. De bediening op de bovenkant is heel sophisticated, maar wel even zoeken. De app heeft even wat incubatietijd nodig, maar werkt naar behoren. Een mini-detail waar ik heel blij van werd: de haakse stekker! En dan het ruimtelijke geluid van het 360 graden-ontwerp. Het voelt alsof ik als bij een draadloze hoofdtelefoon de muziek met me meeneem, en het geluid me achtervolgt. Erg handig. Ik heb er nog lang naar zitten luisteren.”


EDITORS' CHOICE