REVIEWMarantz

Ken Ishiwata demonstreert Special Editions


Redactie HiFi.nl | 06 oktober 2015 | Marantz

Marantz lanceert dit najaar speciale uitvoeringen van de PM-14S1-versterker en lanceerde de SA-14S1-speler. Dit zijn niet zomaar wat licht aangepaste toestellen, maar heuse Special Editions, die de dertigste verjaardag van de eerste SE van Marantz vieren. Wie ‘Special Edition’ zegt, zegt natuurlijk ook Ken Ishiwata: Marantz-goeroe en merkambassadeur. Op een show bij AudioExpert in Den Bosch troffen we de wereldberoemde ingenieur om hem wat vragen te stellen over de nieuwe apparaten en om deze in actie te horen.Bijzondere of buitengewone edities van Marantz-toestellen zijn er al drie decennia. Wat ze speciaal maakt, is dat Ishiwata de toestellen aanpast en tunet zodat ze echt klinken zoals hij dat mooi vindt. Wie ooit een show van Ishiwata bijwoonde, weet dat de Japanner in de eerste plaats een enorme muziekliefhebber is. Hij streeft naar een geluid dat de luisteraar helemaal in vervoering brengt en onderdompelt in de muziek. Omdat ik al vaker Ishiwata heb horen presenteren, wist ik dat de show bij AudioExpert niet zou 
draaien rond het afratelen van technische innovaties of het benadrukken van het belang van een bepaalde condensator. Ken Ishiwata speelt vooral muziek en laat die voor zich spreken. 

Maar vooraf wilde ik toch wel weten waar het label ‘Special Edition’ nu vandaan komt. “De eerste verscheen dertig jaar geleden en kwam bijna per ongeluk”, lacht Ishiwata schalks. “Bij Marantz hadden we een probleem. We hadden een fantastische cd-speler met 4x-oversampling, maar de consument begreep de voordelen van die techniek niet. Toen kwamen de Japanners en lanceerden ze cd-spelers met 16 bit D/A-convertors. Ons toestel had er ‘slechts’ eentje van 14-bit, terwijl die 4x oversampling eigenlijk beter was. Maar het publiek dacht: 16 is beter dan 14. In één klap waren onze onverkochte spelers niets meer waard.”

MERK

EDITORS' CHOICE