REVIEWMillon

Millon Phantom S: Smoor op de klank

Jan de Jeu | 16 februari 2015 | Millon

De slanke, glanzend zwarte, vloerstaande luidsprekers die nu alweer enige weken in mijn luisterruimte staan doen me om meerdere redenen denken aan de M3 luidsprekers van MC Systems, waar ik lange tijd naar heb geluisterd. Ook deze luidsprekers zijn afkomstig van een kleine fabrikant van vaderlandse bodem, zijn glanzend zwart, slank, single wired en gebruiken ook papieren woofers. Ondanks deze overeenkomsten zijn er toch grote verschillen heb ik gemerkt.



De ontwerper Frits Straatsma begon al in zijn jeugd met het bouwen van luidsprekers en al sinds 1987 ontwerpt en fabriceert hij op commerci‘le basis. Hij werkt met mensen zoals Peter Larsen uit Denemarken die een reputatie heeft als het gaat over luidspreker ontwikkeling. Er wordt Melissa en Loudsoft meet en simulatieÊ apparatuur gebruikt. Frits Straatsma vertelt: ÒIn het kostbare softwareprogramma van Loudsoft kunnen luidsprekers volledig gesimuleerd worden. De kleinste wijzigingen kunnen in een theoretisch model uitgeprobeerd worden. De drivers (zo heten de speakers die in de luidsprekers zitten) voor het laag en het midden gebied worden dan ook door ons zelf gemaakt. Voor de ontwikkeling van de drivers word behalve met Melissa en Loudsoft ook met Klippel laser metingen gedaan. Deze metingen zijn langdurig. Om een meting te doen van een driver wordt de apparatuur vaak Ôs avonds aangezet om pas de volgende ochtend met complete meetresultaten te komen. Toch komen sommige van de belangrijkste ontwikkelingen niet uit meet en simulatie apparatuur tevoorschijn maar ontstaan nog steeds door luistertesten. Daarbij worden heel veel variaties in de drivers gemaakt en met muziek met elkaar vergeleken. Ook moet voor de vele aanpassingen in de drivers steeds een ander luidspreker filter gemaakt worden. Een deel van de ontwikkeling van een Millon driver kost daarom ook zomaar een jaar. Een driver uit ontwikkelen kost zelfs meerdere jaren. Het ontwerp moet in zijn geheel goed zijn maar het zijn ook hele fijne zaken die de klank bepalen. En dat is voor iedere maat en bereik van een driver weer net even andersÓ.



Wie een kijkje neemt op de website van het merk zal daar meerdere modellen luidsprekers aantreffen. In de praktijk blijkt Millon momenteel het meest bezig te zijn met drie modellen; allereerst de door mij geteste Phantom S, de Cobra 4S en daarnaast de referentie luidspreker de Matador. De productie van de luidsprekers vindt plaats in het Brabantse land, in Oosterhout wel te verstaan. Op de plek waar de luidsprekers worden geproduceerd is ook een fijne luisterruimte waar de Phantom naar hartenlust beluisterd en vergeleken kan worden met diverse andere luidsprekers. De drivers worden behalve door onszelf ontwikkelt ook door onszelf met de hand gemaakt. Deze informatie is afkomstig van Theo Remmerswaal die de luidsprekers bij mij af komt leveren. Er zijn maar heel weinig luidspreker fabrikanten die zelf hun drivers maken. Voordat nu de enthousiaste zelfbouwer in u wakker wordt; deze units zijn niet los leverbaar.


EDITORS' CHOICE