REVIEWMillon

Luisteren

Jan de Jeu | 16 februari 2015 | Millon

Al meteen tijdens de eerste luistersessie moet ik weer terugdenken aan de tijd waarin ik nog dagelijks de klank van papieren woofers beluisterde. Afgezet tegen andere materialen is er in mijn beleving bij dit type conus sprake van een moeilijk te omschrijven maar direct herkenbare, wat ik zou willen noemen, natuurlijkheid in de weergave. De coating van de desbetreffende conus mag dan misschien vari‘ren, het basismateriaal blijft herkenbaar. Ongetwijfeld is het voor een deel verantwoordelijk voor het zo belangrijke en mooie middengebied dat ik hoor bij het afspelen van enkele selecties uit de opera Norma van Bellini. Vooral Cecilia Bartoli klinkt in deze digitale 24/96 opname hartverwarmend. Van enige scherpte of een hard randje dat haar stem op andere systemen nog wel eens kan vergezellen is hier geen enkele sprake. Woorden die in mij opkomen: vol, rijk, gedetailleerd, menselijk warm en vloeiend. Luister bijvoorbeeld naar Casta Diva, misschien wel de bekendste aria uit deze opera.



Met CeciliaÕs parelende stemgeluid. Ook de akoestische instrumenten laten zich van hun beste kant horen. Bijvoorbeeld de opmerkelijk realistische klank van de fluit waarmee datzelfde Casta Diva begint. Of de levensechte macrodynamiek en het prachtige onderscheid tussen hout en koper in het openingsdeel Sinfonia. Het koper brengt me bij de Amerikaanse trompettist Dave Douglas. EŽn van zijn bands is Brass Ecstacy. Daarin speelt hij samen met drummer Nasheet Waits, Franse hoorn speler Vincent Chansey, trombonist Luis Bonilla en Marcus Rojas die de tuba ter hand neemt. De in een slepend tempo opgenomen instrumentale versie van het overbekende ÔIÕm So Lonesome I Could CryÕ legt prachtig de klankverschillen tussen de diverse blaasinstrumenten bloot. Op de Phantom behoudt ieder instrument zijn specifieke klankkleur en klankeigenschappen, begeleid door het heerlijke geluid van het drumstel waar de kwastjes over het strak gespannen trommelvel schuifelen en de bekkens zilverig zingen. Zo natuurlijk als bij een live optreden. Tijdens de luistersessies wordt al snel duidelijk dat deze luidspreker uitstekend overweg kan met de menselijke stem en met akoestische instrumenten in het algemeen.



Het klinkt allemaal zo mooi rond en vloeiend, zo makkelijk en vanzelfsprekend dat ik een tijd blijf hangen in muziekgenres met deze ingredi‘nten. Bijvoorbeeld bij een HDTracks opname (24/96) van Xiomara Laugart, de zangeres die in haar geboorteland Cuba La Negra wordt genoemd en daar bekend werd met ge‘ngageerde nueva trova muziek voordat zij naar Amerika emigreerde. Een prachtige warme sensuele stem die mooi harmonieert met de haar begeleidende percussie instrumenten zoals tom toms en congaÕs. Even mooi klinkt het jazz album Norr van het Tingvall trio op vinyl. Met de Zweedse pianist Martin Tingvall, de Cubaanse bassist Omar Rodriguez Calvo en de Duitse drummer Jurgen Spiegel. Het duurt dan ook even voor ik toekom aan muzieksoorten die met elkaar gemeen hebben dat ze, zo menen veel liefhebbers van deze genres, op een wat hoger volume het best tot hun recht komen. En ook daar blijkt de Phantom prima te spelen,Ê ik verbaas me oprecht over de druk die de kleine woofers weten te genereren en over de wijze waarop ze een strak diep laag laten horen bij muziek van groepen als Yello en Booka Shade.



Conclusie
Grote luidsprekerfabrikanten hebben veelal ruime budgetten beschikbaar voor research & development. Ze hebben ontwerpers en technici in dienst die onder de meest ideale omstandigheden hun werk kunnen doen in geoptimaliseerde luister- en meetruimtes etc.
Desondanks betekent dit niet zonder meer dat dezeÊ firmaÕs mij daardoor ook altijd kunnen overtuigen met weergevers die optimaal de klank van echte instrumenten over kunnen brengen.
Wat een verademing is het dan om een slanke vloerstaander van een klein Nederlands bedrijf te ontdekken die hier uitstekend toe in staat is, en zelfs echt speciaal is bij het weergeven van menselijke stemmen en akoestische instrumenten. Een luidspreker om verliefd op te worden!

Adviesprijs
Millon Phantom S in hoogglans zwart Û 4498 per paar
Audio World
tel: 0162-429618
www.millon.nl


EDITORS' CHOICE