NIEUWSSony

Editors ondersteunen Sony's push voor hi-res audio

Redactie HiFi.nl | 25 november 2014 | Sony

Sony besteedde het afgelopen jaar veel aandacht aan hi-res audio en heeft daarbij hulp gekregen van Editors. Tijdens een evenement in de Metropolis Studios in Londen liet de indieband zich zien als groot voorstander van muziek in studiokwaliteit voor de consument.

Om de meerwaarde van hi-res aan te tonen liet de band hi-res FLAC-bestanden van ‘In this light and on this evening’ en het nieuwe album ‘The weight of your love’ horen. Tijdens de opnamen en post-productie zijn ze daarvoor bijgestaan door topproducers en componisten als Mark ‘Flood’ Ellis (bekend van U2 en Depeche Mode) en Clint Mansell (van Pop will eat itself, en o.a. arrangeur van de soundtrack van Moon).

“Je hoort bijvoorbeeld nu dat er op de openingstrack van ‘In this light’ toch koeienbellen zijn meegemixt. Terwijl we vooraf hadden afgesproken dat we niet opnieuw een fucking koebel zouden gebruiken. Om een of andere reden zijn ze altijd te horen op onze albums, niets aan te doen”, vertelt zanger Tom Smith.

Daarmee gaf hij meteen aan dat voor sommige zangers meer detail soms een slechte zaak is. “Muziek in hoge resolutie geeft de luisteraar de kans om dichter bij het opnamemoment te komen en dus dichter bij de visie van de artiest dan ooit tevoren”, concludeert de Editors-voorman.

De Editors kunnen zich ook vinden een nieuw onderzoek dat uitwijst dat de muziekbeleving op punt staat te veranderen. Na de overvloed aan digitale muziekbestanden en bijbehorende playlist-cultuur zouden muziekfans nu weer neigen naar het beluisteren van volledige albums. Een goede zaak, volgens de aanwezigen in de Metropolis Studios.

“Bijna de helft van de gebruikers zegt dat ze geregeld volledige albums beluisteren, naast playlists van verschillende artiesten of single tracks. Een op vier koopt nog steeds om de drie maanden vijf tot tien albums”, zegt de nieuwe studie in opdracht van Sony. Hi-res blijkt daarbij zeker op de menu te staan.

In september werden bij Qobuz – wellicht de grootste hi-reswinkel in Europa – meer tracks en albums in hoge resolutie verkocht dan in cd-kwaliteit. Dat Qobuz betrekkelijk weinig extra vraagt voor hi-resversies, speelt daarin wellicht een grote rol.

Ook het aanbod is sterk gestegen. Waar in 2013 slechts 1.500 albums in hi-res beschikbaar waren, is het aanbod inmiddels gestegen naar 26.000 titels. Daaronder vallen ook heel wat backcatalogue-albums die opnieuw gemastered zijn.

Hi-resaudio betekent een overstap van ‘lossy’ MP3’s en AAC’s naar FLAC’s en ALAC’s zonder verlies van frequenties. Het is een speerpunt van Sony in bijna alle promotiecampagnes rondom audioproducten. Stokpaardjes zijn de TA-A1ES (foto boven) en HAP-Z1ES-combinatie (beide hier getest).

Ook de lager geprijsde Sony-producten draaien rond hi-res. De HAP-S1 (foto boven) bijvoorbeeld, een netwerkspeler met groot kleurenscherm en ingebouwde schijf van 500 GB, maar ook nieuwe Walkmans (zoals de NWZ-A15 van 199 euro) en hoofdtelefoons (zoals de MDR-1ADAC met ingebouwde DAC en de MDR-Z7).


EDITORS' CHOICE