NIEUWSMeridian

Hoe begin ik met multiroom?

Thomas van den Bossche | 12 juni 2014 | Meridian

Vroeger was de aankoop van een multiroom audio systeem een kostbare aangelegenheid die bijgevolg enkel weggelegd was voor de happy few. Intussen zijn de prijzen echter sterk gedemocratiseerd en is ook de technologie flink geëvolueerd. Zo zien we dat graag…

Het verhaal begint met de vraag waarom je überhaupt een multiroomsysteem zou nodig hebben. En in hoeverre een multiroomsysteem al dan niet een betere en/of duurdere oplossing is dan een traditionele audioset. Een multiroomsysteem maakt het mogelijk om in heel de woning – en in de tuin! – te genieten van muziek, zonder dat je daarvoor op al die plaatsen een stapeltje apparatuur hoeft neer te zetten. Een tweede belangrijk pluspunt dat een multiroomsysteem de mogelijk biedt om je complete muziekcollectie gelijktijdig beschikbaar te stellen op alle locaties in de woning. Tot vervelens toe op zoek gaan naar album x of y dat wie-zal-zeggen-waar ergens in de woning rondslingert, is er dan niet meer bij.

Bediening
Een prettige extra hierbij is dat de bediening overal gelijkaardig is. Je wordt dus niet voortdurend geconfronteerd met allerlei verschillende bedieningsconcepten. Vooral als je in plaats van een multiroom oplossing meerdere losse sets van verschillende fabrikanten gebruikt – die dan allemaal hun eigen IR afstandsbediening of app hebben -, kan je daar wel eens last van hebben. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de bediening van het audiosysteem naadloos te integreren in één of andere home automation toepassing. Door in elke relevante ruimte een touchscreen of knoppenpaneeltje te voorzien kan je dan alle systemen in de woning aansturen. Het punt is wel dat de eerder aangehaalde prijzendemocratisering in dit segment nog achterop hinkt.

Ieder zijn ding?
Je zou denken dat het gebruik van een multiroom systeem inhoudt dat iedereen in de woning kan luisteren naar zijn eigen, favoriete muziek. En meestal is dat ook zo. In vakjargon heet het dat een systeem over ‘multisource’ mogelijkheden beschikt. Of anders gezegd: de mogelijkheid om tegelijkertijd meerdere muziekbronnen of streams weer te geven. Vooraleer er sprake was van streaming audio maakten multiroomsystemen om die reden vaak gebruik van meerdere FM-tuners – immers: als er maar één tuner zou zijn, kan er ook maar naar één radiostation tegelijk geluisterd worden -  en van meerdere cd-spelers. Vandaag kun je nog steeds op die manier een compleet multiroomsysteem bij elkaar fietsen, maar erg praktisch is het allemaal niet. Multiroomsystemen op basis van streaming audio zijn eigenlijk op alle vlakken superieur. En vaak nog goedkoper ook.

En de geluidskwaliteit?
Bij de meeste gebruikers zijn de eisen die gesteld worden aan de geluidsweergave sterk afhankelijk van de locatie waar er geluisterd word. Zo is het logisch dat de geluidsweergave in de badkamer en in de slaapkamers wel wat minder mag zijn dan in de woonkamer. Het goede nieuws is dat met multiroomsystemen op kwalitatief vlak eigenlijk alles mogelijk is. Zo kan je gerust in één ruimte voor uitgesproken high-end geluid gaan, terwijl je in andere ruimtes voor ‘gewoon goed geluid’ kiest. En in weer andere ruimtes voor een wat meer basic geluidsweergave. Het is zelfs zo dat de geluidskwaliteit van een multiroomsysteem vandaag in geen enkel opzicht meer hoeft onder te doen voor de prestaties van een klassieke audioset. Zelfs niet als je alleen maar met het allerbeste tevreden bent. Daarbij betaal je voor zo’n systeem dikwijls niet eens meer dan voor een set die geen multiroom mogelijkheden biedt. En dus kunnen we haast wel stellen dat we de vraag aan het begin van dit stuk misschien beter hadden omgedraaid. Want eigenlijk moet je je zo stilaan eerder gaan afvragen of er nog redenen zijn waarom je niét voor een multiroom systeem zou kiezen.


EDITORS' CHOICE