NIEUWSMeridian

High-end Streaming

Thomas van den Bossche | 12 juni 2014 | Meridian

We vertelden al dat de geluidskwaliteit van een multiroomsysteem niet langer hoeft onder te doen voor die van de allerbeste stand alone systemen. De Sooloos apparaten van Meridian vormen zo’n systeem. De prijs begint bij € 725. Voor dat geld heb je een Media Source 200, een single zone netwerkspeler. De Media Source 600 doet in essentie hetzelfde, maar deze kost € 2.450. Onder meer de ingebouwde DAC en de fraaiere, grotere kast zijn daar debet aan. Je kan Media Source 200 en 600 apparaten naar hartenlust combineren, maar je hebt ook nog opslaggeheugen nodig. Dat kan door de Media Core 200 (€ 2.750) toe te voegen. Die biedt 1 Tb opslag en is daarnaast ook een single zone speler. De Media Drive 600 kost € 3.500 en biedt plaats aan twee 2Tb drives. Een Sooloos systeem kan bijvoorbeeld bestaan uit een Media Drive 600 in de technische ruimte, een Media Source 600 in de woonkamer (of in de luisterkamer), een Media Source 200 in de keuken en eentje in de badkamer. Kost wat (€ 7.400, alles bij elkaar), maar dan heb je ook wat. En als het goedkoper moet, dan kan je bijvoorbeeld een Media Core 200 combineren met een Media Source 200. Dan ben je klaar voor € 3.475.

Free lunch?
‘There is no free lunch’, je kent dat wel. Maar soms scheelt het toch echt niet veel. Het is alleszins zo dat je met een iets of wat recente AV-receiver – zo lang je niet voor het allergoedkoopste model kiest – eigenlijk al een aardig multiroom systeem in huis haalt. Dat komt omdat er vaak zeven of meer versterkermodules in zo’n apparaat zitten – voor 7.1 surround, bijvoorbeeld -, en dat de fabrikant de mogelijkheid voorziet om sommige van die modules – telkens twee per zone, want je wil natuurlijk wel stereogeluid hebben – te reserveren voor multiroomgebruik. In zo’n geval sluit je gewoon luidsprekerbekabeling aan en leidt deze naar de zone waar je geluid wil. Daar sluit je een koppel (inbouw)luidsprekers aan, en klaar. Okee, en dan nu de ‘maren’. Om te beginnen verwacht je natuurlijk dat je om het even welke geluidsbron die op de AV-receiver aangesloten is kunt doorsturen naar zone twee of drie. Maar – shock! Horror! – dat is niet zo. Afhankelijk van de toegepaste chipset in de AV-receiver zijn er vaak wel nogal wat beperkingen wat dat betreft. Om het nog lastiger te maken, wordt één en ander veelal niet duidelijk en/of volledig gecommuniceerd in de handleiding. Hoe dan ook lukt het bijna altijd als je geluidsbron analoog aangesloten is op je AV-receiver. Als deze digitaal aangesloten is (coaxiaal/optisch) wordt het al moeilijker, en wanneer het signaal via HDMI binnenkomt wordt het echt problematisch. Een tweede punt is de bediening. Het gebeurt heel af en toe dat je een tweede, kleinere IR afstandsbediening meegeleverd krijgt voor gebruik in de tweede en/of derde zone, maar meestal dien je hiervoor een Apple/Android app te gebruiken. Je kan dergelijke AV-receivers vinden bij merken zoals Harman Kardon, Marantz, Pioneer, Denon, Onkyo, Yamaha, NAD, …

Xeo
Waarom zou je het moeilijk maken als het ook gemakkelijk kan? Geen idee of die filosofie aan de basis van het Xeo systeem van Dynaudio ligt, maar het zou zomaar kunnen. Het Xeo gamma bestaat uit twee luidsprekers  - het Xeo 3 boekenplankmodel en de Xeo 5 vloerstaander - en een zendertje. Op het zendertje kun je tot drie verschillende geluidsbronnen aansluiten, waarna het signaal draadloos kan worden verzonden naar drie zones. En aangezien Xeo een multisource systeem is, kan er dus op drie plaatsen in de woning naar drie verschillende muziekstukken geluisterd worden. De luidsprekers beschikken over een ingebouwde ontvanger en een versterker, zodat je ze enkel nog aan het stopcontact moet koppelen. Best wel praktisch, dit alles. Je kan het systeem echter niet combineren met inbouwluidsprekers en je moet zorgen dat je de aangesloten geluidsbronnen kunt bedienen met een app of iets dergelijks. Bij het Xeo systeem krijg je wel een afstandsbediening, maar daarmee kun je enkel maar het volume regelen en kiezen welke van de drie geluidsbronnen je wil beluisteren. Voor een setje Xeo 3’s ben je € 1.500 kwijt. In die prijs is de zender dan wel al inbegrepen. Een set Xeo 5’s  - zender inbegrepen – gaat voor € 2.900 over de toonbank. Wil je de set uitbreiden naar een tweede of derde zone, dan heb je enkel een extra paar Xeo 3’s of Xeo 5’s nodig. De zender heb je dan immers al. In zo’n geval moet je € 1.300 rekenen voor een set Xeo 3’s en € 2.700 voor een set Xeo 5’s.

Pioneer & Denon
Wacht even. Pioneer en Denon hebben toch helemaal geen multiroom apparaten in het gamma? Toch wel. Alleen valt het niet zo op. In het geval van Denon zou je bijvoorbeeld één van de AV-receivers van het merk kunnen gebruiken in de woonkamer en een compact muzieksysteem – de ‘New Ceol’ (model N8, € 599, incl speakers) of de ‘Ceol Piccolo’ (model N5, € 399, incl speakers) in de studeerkamer. In de keuken en/of de badkamer kun je de ‘Cocoon Stream’ (€ 299) inzetten. Als je al die apparaten aan het netwerk koppelt waar ook je pc, Mac of NAS mee verbonden is, dan kun je je muziekcollectie naar al die apparaten streamen. En aangezien je tegelijk verschillende streams kunt sturen, gaat het hier om een echte, volwaardige multisource toepassing. De AV-receivers en de Ceol sets kunnen bovendien met dezelfde app (Denon Remote app voor iOS en Android) worden bediend.

Een gelijkaardige benadering kan ook op het Pioneer productengamma worden losgelaten. Zo kan er in de woonkamer gekozen worden voor een AV-receiver. Hou je meer van stereo, dan kan je in de plaats daarvan ook een N-30 (€ 449)- of N-50 (€ 649) netwerkspeler kiezen. Deze kan je gewoon combineren met je bestaande stereo set. Heb je voldoende aan een soundbar? Pioneer heeft drie modellen in het gamma die je in je multiroom systeem kunt inpassen. Maar ook voor de andere ruimtes zijn er flink wat opties. Zo zijn er compacte systemen in diverse vormen en uitvoeringen en is er zelfs een speciale ‘splash proof’ oplossing voor buiten verkrijgbaar, die eventueel ook op baterijen kan werken. Hoe compleet wil je het hebben? Net zoals bij de Denon toestellen, moet je ook bij Pioneer enkel een pc, Mac of NAS in het netwerk hangen en je bent klaar voor multiroom/multisource. Voor de bediening zijn er twee iOS/Android apps beschikbaar.

De essentie
Bang & Olufsen stelt een nieuw multiroom systeem voor dat zich intuïtief zou laten bedienen en dat er alleszins uitermate fraai uitziet. Het zogenaamde ‘Essence’ systeem bestaat uit een luxueuze design remote, die je tegen de muur monteert of die je - met behulp van een voetje - op je salontafel plaatst. De remote – die je net zozeer kan beschouwen als een gesofisticeerde muurschakelaar – merkt wanneer je de kamer binnenkomt of verlaat en schakelt dan de muziek in of uit. De remote stuurt een klein, routerachtig kastje aan, dat je dient aan te sluiten op je netwerk. Het B&O systeem kan overweg met DLNA en AirPlay. En je kan er ook ‘klassieke’ audiobronnen op aansluiten. Verder beschikt Essence ook over Spotify en internet radio. Prijzen vanaf € 999.


EDITORS' CHOICE