NIEUWS

AV-receivers nog niet klaar voor 4K


Redactie HiFi.nl | 16 juli 2013

Als je op zoek bent naar een nieuwe AV-receiver of AV-processor, dan probeer je natuurlijk een model uit te kiezen dat optimaal voorbereid is op de toekomst. Zodat je zo lang mogelijk kan genieten van je kostbare investering.

Zo is het niet meer dan logisch dat je vandaag de dag rekening houdt met de vraag of je nieuw aan te kopen AV-receiver of AV-processor al dan niet voorbereid is op het 4K tijdperk. Het verrassende antwoord is echter: neen.

Wat is 4K nou eigenlijk?
Eenvoudig gezegd staat 4K voor een beeldresolutie die ruwweg vier keer zo hoog is als die van de Full HD-norm (1920 x 1080 pixels) die we kennen van Blu-ray en HDTV. Er zijn echter een aantal verschillende beeldresoluties in omloop, die allen onder de 4K-vlag worden ondergebracht. Deze variëren in grootte van 3.840 x 2.160 pixels (ook Ultra-HD genoemd) tot 4.096 x 3.112 pixels. Dat resulteert in een pixelcount van minimaal 8.294.400 en maximaal 12.746.752 pixels. In de praktijk – lees: bij de consument thuis – zal het meer om dat eerste getal gaan dan om dat laatste. De hoogste 4.096 x 3.112 resolutie hoort eerder thuis in professionele middens.

4K TV’s en beeldbronnen
Feit is dat er vandaag nog geen 4K bronmateriaal op een normale manier verkrijgbaar is en dat de eerste tv’s en projectoren nog maar sinds kort op de markt zijn. OK, JVC, Meridian en Sony hebben al sinds enkele jaren 4K-projectoren in het gamma, maar gezien de exorbitante prijskaartjes die daar aanhangen – minimaal +20K – hechten we daar maar even niet teveel belang aan. Nu is het wel te verwachten dat in de eerste helft van september van dit jaar – tijdens de bekende IFA Show in Berlijn – een aantal nieuwe 4K tv’s voorgesteld zal worden aan het grote publiek. Dus ja, het gaat echt wel gebeuren allemaal. Maar hoe zit het dan met de 4K beeldbronnen?

4K TV-uitzendingen
Tv-uitzendingen in 4K resolutie zullen er de eerste jaren niet komen. Buiten het occasionele experimentje links en rechts, natuurlijk. De meeste tv-makers hebben nog maar net forse investeringen achter de rug met betrekking tot het upgraden van al hun apparatuur van standard definition naar high definition. Daar gaat het dus de eerste jaren – en dat kunnen er best een stuk of tien worden – niet gebeuren. Bijkomende uitdaging is dat ook de vereiste bandbreedte die nodig is voor signalen van een dergelijke omvang weer een flink stuk groter is.

4K Blu-ray of red ray?
Vandaag zijn er nog geen Blu-ray spelers of schijfjes op de markt die native 4K content bevatten of kunnen weergeven. Maar we gaan er van uit dat dat wel gaat gebeuren in de (hopelijk) nabije toekomst.

Red ray is een initiatief van Red. Deze fabrikant is voornamelijk bekend omwille van zijn professionele 4K – en zelfs 6K – camera’s. De Red Ray 4K Cinema Player is een knap apparaat – je kan ‘m binnenkort (‘Coming Soon’) online kopen voor $ 1.750, maar zolang er geen behoorlijk 4K software aanbod bijkomt, is dat allemaal niet zo vreselijk boeiend.

Sony zou heel binnenkort – zo rond half juli, volgens de laatste berichten – de FMP-X1 (richtprijs: $ 699) lanceren. Dat is een 4K videospeler met een 2 TB grote opslagruimte. Daar staan een aantal films in 4K formaat op gestockeerd, namelijk: The Amazing Spider-Man, Bad Teacher, The Karate Kid, The Other Guys, Battle: Los Angeles, That’s My Boy, Salt, Total Recall 2012, Taxi Driver en The Bridge on the River Kwai. En nee, het is inderdaad niet toevallig dat het hier stuk voor stuk om prenten gaat die afkomstig zijn van Sony’s eigen Columbia filmdivisie.

Bovendien zou Sony ‘binnenkort’ ook met de Video Unlimited 4K service komen. Hiermee kunnen 4K films via een breedband internetverbinding worden aangekocht ($ 29.99) of worden gehuurd voor 24u ($ 7.99). Een nieuwe, en kennelijk bijzonder efficiënte compressiecodec – deze zou nog beter zijn dan de eveneens nieuwe H265/High Efficiency Video Codec – moet ervoor zorgen dat de service vlot werkt.

Samengevat: we zijn er van overtuigd dat er wel degelijk snel één of andere echte 4K bron en/of dienst zal komen, compleet met een bijkomend software aanbod. Daar zit het probleem dus niet. Integendeel: we kijken er reikhalzend naar uit.

EDITORS' CHOICE