NIEUWS

AV-receivers


Redactie HiFi.nl | 16 juli 2013

Waar het probleem dan wel zit? In dit verhaal gingen we het eigenlijk hebben over de vermeende 4K-compatibliteit van AV-receivers of -processors. In tegenstelling tot wat het merendeel van de AV-receiver/processor fabrikanten communiceert (de ene pakt het al wat subtieler aan dan de andere), is het niet zo dat de huidige modellen die op de markt zijn 4K compatibel zijn(!).

Voorbeeldje van de 4K-vermelding van een AVR

Tenminste: niet in die zin dat je op zo’n AV-receiver/processor een toekomstige 4K bron zal kunnen aansluiten en waarbij het 4K videosignaal dan in zijn volle glorie kan doorgegeven worden naar een aangesloten tv of projector. In theorie vertellen de fabrikanten dan misschien wel de waarheid: je kan inderdaad ongehinderd ‘een 4K signaal’ door hun apparaat sturen. Maar wat heb je daar aan als in de toekomst blijkt dat je nieuwe AV-receiver/processor dan toch weer niet compatibel is met de echte, definitieve 4K norm? Niets.

Dus nee, er worden strikt genomen geen leugens verteld, maar wel halve waarheden. En die zorgen ervoor dat de consument misleid wordt. Niet zo’n beste situatie. Overigens gebiedt de waarheid te zeggen dat niet alle fabrikanten zich hier aan bezondigen. Sommige claimen nergens – precies zoals het hoort, dus – dat hun apparaten klaar zijn voor 4K.

Wie is hier in de fout gegaan?
De fabrikanten waar we het eerder al over hadden, om te beginnen. Want die horen geen misleidende informatie te geven. En dat doen ze wel. Maar de achterliggende oorzaak zit bij het HDMI Forum. Het is immers deze organisatie die een nieuwe HDMI-norm – dat zal versie 1.5 of 2.0 worden – moet vastleggen. Die norm moet een serie definitieve afspraken rond 4K bevatten, zodat apparaten die aan die norm voldoen gegarandeerd ‘echte’ 4K content met elkaar kunnen uitwisselen. Die nieuwe 1.5 of 2.0 norm had al lang klaar moeten zijn, maar dat is dus tot nog toe niet gelukt. En het is ook niet duidelijk wanneer dat wel het geval zal zijn.

Maar schalen naar 4K is toch ook al goed?
Sommige AV-receivers bieden ook de mogelijkheid om niet 4K-signalen – zoals bijvoorbeeld het HD beeldsignaal van een Blu-ray speler – op te schalen tot 4K. Dat klinkt interessanter dan het is. Want je hebt daar natuurlijk alleen maar iets aan als je een 4K tv of -projector hebt. En als dat zo is, dan heeft die tv of projector sowieso zelf ook al een 4K scaler ingebouwd. Dus dan heeft het alleen nog zin als de scaler in je AV-receiver/processor beter zou zijn dan die in de tv/projector.

Een projector van JVC die zelfs al 8K kan verwerken

En hoe zit het dan met de 4K tv’s vandaag?
Hier speelt min of meer dezelfde technische problematiek als bij de AV-receivers/processors. Er zijn tv’s op de markt die 4K content kunnen weergeven, maar de kans dat deze tv’s in staat zullen zijn om de content die voldoet aan de definitieve 4K norm te kunnen vertonen is zeer klein. Eén fabrikant kiest voor de oplossing van een losse elektronica box, die dan eventueel kan vervangen worden als de 4K norm klaar is. Op zich een aardig idee, maar bedenk wel dat in zo’n geval eigenlijk de hele tv – minus het eigenlijke display – vervangen moet worden. Een operatie die allicht niet goedkoop zal worden. Mogelijk hebben ook de andere tv-fabrikanten nog slimme oplossingen in de pijplijn zitten, maar daar hebben we nog niets concreets over vernomen.

Conclusie
Je kan vandaag gerust een nieuwe AV-receiver of processor kopen, zolang je er maar niet op rekent dat deze in staat zal zijn om toekomstige 4K content door te geven. Hetzelfde geldt voor de huidige lichting 4K tv’s en projectoren. En nu maar hopen dat dat dekselse HDMI Forum eindelijk eens zijn huiswerk maakt…

Over upscaling (en upsampling) kun je hier meer lezen

EDITORS' CHOICE