Audio Selectief Analoogdagen 2010

Met de belofte van veel primeurs, nieuwe elementen, nieuwe of vernieuwde platenspelers, versterkers, phonopre’s en luidsprekers op zak toog ik afgelopen week weer eens naar het Hoge Noorden van ons land, waar ik samen met vele muziek- hifi- en vooral vinylliefhebbers in het Friese Sneek kon zwelgen in een fijne muzikale ambiance. De analoge meeting van Audio Selectief mocht er ook dit jaar weer zijn!

De avond en twee opvolgende dagen van de meeting werden dan ook flink bezocht. En afgezien van de vele muzikale nieuwtjes die Audio Selectief had verzorgd voor haar bezoekers, was de show ook een sociale aangelegenheid. Niet alleen specifiek geïnteresseerden maar ook forumleden en muziekliefhebbers in het algemeen hadden de weg naar Sneek gevonden. Zelfs de lokale bevolking was zo af en toe aanwezig, getuige de gehoorde taal die werd gesproken.
 
 
Natuurlijk was de eigenaar van zowel de winkel als de importeur Sneek Hifi, Henk Niemeijer, aanwezig in de winkel, zo af en toe zelfs schor van het vele praten. Gelukkig werd hij bijgestaan door zijn partner Aleida en Maarten Jan Feenstra, die ook al jaren een vertrouwd gezicht is in de winkel. De hele dag verse koffie, hapjes voor de gasten en de steeds nodige aanvoer van kopjes, melk en suiker, je zal het maar te doen hebben! De gemoedelijkheid waarmee zo’n bijeenkomst verloopt geeft aan hoe de soms wat hectische wereld van importeurs tijdens zo’n show door een prettig publiek en dito ambiance tot rust komt. Het gaat immers om de muziek en de gezelligheid, nietwaar?
 
Nutters Audio
Direct bij binnenkomst trof ik een oude bekende achter de vele goedgevulde platenbakken aan. Gerrit Nutters van Nutters Audio had flink uitgepakt met veel zwart goud, waar de  bezoekers rustig doorheen aan het kijken waren. Ieder genre was vertegenwoordigd, voornamelijk verdeeld over de bekende labels MoFi, Stockfish en niet te vergeten Speakers Corner. Dit laatste label is sinds kort volledig onder de vlag van Nutters Audio gekomen.
 

Van Oyaide en WBT was er niets nieuws te melden, Kimber Cable had wel nieuws in de vorm van een nieuw topmodel speakerkabel uit de Select-reeks; de KS 3038. Deze kabel was ook te beluisteren in de set bij de koffietafel. Een flink succes zijn de afgelopen jaar door Nutters Audio ontworpen bamboeblokken voor onder luidsprekers. Nu zijn er ook kabeldragers van hetzelfde materiaal verkrijgbaar.
 
Dynamic Solutions
Dit jaar stond voor in de winkel een set van Dynamic Solutions van ontwerper Rick Paap te spelen. De bekende Master Contemporary C weergevers stonden aangesloten op twee prototype monoblokken van Paap, die luisteren naar de merknaam Mirror Image. De speciale opbouw van deze mono eindversterkers biedt de luisteraar een omschakelbaar geluid, met de keuze tussen standaard Klasse A/B- of buizenkarakter. Een leuke innovatie. Van hetzelfde merk was ook een cd-speler vertegenwoordigd. De meest gebruikte bron was een DPS platenspeler met de Graham Phantom 1 arm, waarin één van de grote primeurs van de show gemonteerd zat; het nieuwe Lyra Delos MC element. De phonopre en de voorversterker waren beide een met buizen bezette Aesthetix, in de vorm van de Rhea en de Calypso. De bekabeling kwam voor rekening van Sign Audio Technologies, Nirvana en Hovland.


 
Door de wat kleinere ruimte die Dynamic Solutions ter beschikking stond, had Rick Paap een compromis gesloten. Het geluid was dus afgestemd op een staand publiek en het volume werd niet al te ver opgeschroefd. Toch was het geluid de door deze importeur opgebouwde naam waardig, een vrij vol en levendig geluidsbeeld was het resultaat. Dat Master weergevers in een vrije ruimte goed presteren was me al bekend en werd ook dit maal weer benadrukt. Het nieuwe Delos element van Lyra gaf een fijne sound in deze combinatie, met een lichte nadruk in het middengebied. Klankmatig zou ik het element willen plaatsen tussen de Dorian en de Helikon van ditzelfde merk. Ook de versterking – in een nog niet definitieve behuizing, trouwens - bracht de luisteraars heel dicht tegen een live-ervaring aan, hoewel een wat grotere ruimte deze set wat meer eer aan had gedaan.


EDITORS' CHOICE