NIEUWSOnkyo

Onkyo lanceert paradepaardjes mid-range AV-serie TX-NR828 en TX-NR929


Redactie HiFi.nl | 21 mei 2013 | Onkyo

Onkyo lanceert de 9.2-kanaals TX-NR929 en de 7.2-kanaals Channel TX-NR828 netwerkmodellen met wifi en Bluetooth als vlaggenschipmodellen van de mid-range line-up AV-receivers. De TX-NR929 is in het complete aanbod van Onkyo te vinden tussen de eveneens nieuwe TX-NR828 aan de 'onderzijde', en de audiofiele toplijn van het Japanse merk.

De lancering van het duo, kort na de 525, 626 en 727, markeert bovendien het twintigjarige jubileum van de samenwerking met THX, gezien Onkyo twee decennia geleden als een van de eerste partijen met de audio-standaard aan de slag ging.

De zilveren uitvoering van de Onkyo TX-NR828 

THX
THX werd in 1983 opgericht door George Lucas, de man achter Star Wars, Indiana Jones en Lucas Arts, dat recent naar Disney ging. De THX-norm is een onafhankelijk kwaliteitskenmerk voor hoogwaardige audio; "all about getting back what the artist intended.” Toch bestaan er nog misvattingen over wat THX precies is. Peter Vasay (Vice President van Technology Operations bij THX) lichtte dat vorig jaar toe in een gesprek met HiFi.nl: “Mensen denken dat THX vergelijkbaar is met Dolby of DTS, maar dat is niet zo. THX is namelijk een kwaliteitsmaatstaf die aangeeft dat apparatuur de signalen zo weergeven, zoals ze bedoeld zijn."

"Dolby of DTS zijn geluidsformaten en standaarden voor de verwerking van audiosignalen. Het THX-keurmerk is geen stempel dat we gemakkelijk op een product drukken. THX doet echt hun huiswerk. Ieder apparaat wordt zorgvuldig gemeten en getest, tot in het kleinste detail. Pas als we er echt volledig achter staan, krijgt het de THX-licentie.”

De TX-NR828 in zwart, met frontpaneel geopend

Terug naar Onkyo
Naast de samenwerking met THX is Onkyo ook bij de eersten om wifi en Bluetooth in de instap- en mid-range serie receivers aan te bieden, meldt het merk. Andere door het merk uitgelichte eigenschappen:

  • Passthrough van 4K Ultra HD content via HDMI
  • Upscaling van lagere resolutie video naar 4K met Qdeo™
  • Wifi voor losless audiostreaming van iDevices en Android, en vanuit de app bestuurbare 192 kHz/24-bit FLAC, Apple Lossless, Dolby TrueHD, LPCM en DSD vanaf NAS en PC (via netwerk en DLNA)
  • Bluetooth voor audiostreaming
  • Audyssey’s MultEQ XT32® room acoustic equalization (TX-NR929), en Audyssey MultEQ® (TX-NR828)
  • DTS Neo:X™ (TX-NR929), Audyssey DSX®, en Dolby® Pro Logic® IIz
  • 9 HDMI inputs en 2 outputs (TX-NR929); 8 x HDMI in en 2 x out (TX-NR828)

De achterzijde van de TX-NR828

TX-NR929
De Onkyo TX-NR929 beschikt, in aanvulling op bovenstaande, over 11.2 multi-kanaals pre-outs en DTS Neo:X voor surround weergave voor up to 11 kanalen. De receiver heeft tevens een extra HDMI-uitgang voor het uitsturen van HD beeld naar een tweede scherm. Multi-zone entertainment is vanaf smartphone apps en/of de afstandsbediening te besturen. Online streaming, internetradio en het benaderen van netwerk audiobestanden behoren ook tot de mogelijkheden van de apps. 

Onkyo TX-NR929

Naast de multi-kanaals home cinema mogelijkheden beschikt de 929 ook over de benodigde hard- en software voor de optimalisatie van twee-kanaals stereo, vanuit pre-processing middels drie 192kHz/24-bit TI Burr-Brown DAC's. Voor verdere informatie en specificaties verwijzen we je graag door naar de digitale datasheets van beide modellen: TX-NR828 en TX-NR929

Prijs & beschikbaarheid
Beide modellen zijn per direct gelanceerd. De TX-NR828 heeft een verkoop adviesprijs van € 1299, de TX-NR929 wisselt voor € 1749 van eigenaar. 

Achterzijde Onkyo TX-NR929

Kijk ook eens op de Onkyo Special

EDITORS' CHOICE