REVIEWArgon

Argon iNet6+ netwerkspeler en DA2 versterker

Marnix Bosman | 12 december 2013 | Fotografie Fabrikant | Argon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 juni 2013

Argon Audio is in Nederland nog niet zo bekend maar die situatie gaat wellicht snel veranderen. Argon is onderdeel van de Audio Nord groep waar ook de merken Dali, NAD en Scandyna Podspeakers toe behoren. Audio Nord is echter ook de moedermaatschappij van de Hi-Fi Klubben winkelketen, en daar zijn de producten van Argon uiteraard gewoon te vinden.

Met de twee apparaten uit deze review slaat Argon echter een nieuwe weg in. Naast de uitgebreide reeks (tafel-) radiotoestellen met DAB heeft Argon met de iNet6+ en de DA2 twee volwaardige audioproducten in het pakket voor het streamen en versterken van digitale audio.

Compacte streamer
Streaming audio heeft de toekomst, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Het aanbod audio-netwerkspelers groeit langzaam maar gestaag. In het goedkopere segment is dat aanbod echter nog vrij klein. De iNet6+ springt in die leemte in de markt. Deze netwerkspeler is compact en biedt naast een netwerkspeler met internetradio tevens een dubbele tuner voor digitale (DAB) en analoge (FM) radio-ontvangst. De iNet6+ ondersteunt UPnP en DLNA en kan zo eenvoudig audiobestanden weergeven die hij op het aangesloten netwerk kan vinden. De speler kan via WiFi draadloos contact maken met een netwerk, of gewoon klassiek via een Ethernet kabel.

De vormgeving van de iNet6+ is simpel maar elegant en bestaat uit een stevig aluminium profiel met een dikke aluminium frontplaat en stalen onder- en achterzijde. De voorzijde van de iNet6+ biedt een groot display, een paar drukknoppen en een draai/drukknop waarmee alles bediend kan worden. De speler heeft stereo analoge uitgangen en een digitale uitgang. Helaas heeft Argon hier gekozen voor een optische en niet voor een coaxiale variant. Binnen het gekozen budget is een optische aansluiting gebruikelijk, maar een coaxiale aansluiting klinkt gewoon veel beter - dus deze keuze is spijtig.

Ondersteuning
Hoge resolutie audioweergave zit sterk in de lift. De iNet6+ kan daar echter slechts in beperkte mate mee omgaan. De lossy audioformaten MP3, AAC en WMA worden uiteraard volledig ondersteund, maar voor een audioliefhebber zijn die formaten niet zo interessant. Interessanter is het om te weten wat hij met FLAC en WAV bestanden doet. FLAC bestanden (met uitzondering van FLAC HD) worden door de iNet6+ weergegeven, maar met WAV-bestanden kan hij helaas niets.

Een verklaring hiervoor is vrij simpel. In FLAC kan metadata over de artiestnaam en de titels worden verwerkt, in het WAV-formaat kan dat niet. In mijn geval is deze beperking wel erg lastig omdat het overgrote deel van de audio op mijn server in WAV-formaat is opgeslagen. Wellicht kan Argon hier in de toekomst via een software-update een oplossing voor bieden, maar voorlopig is dat nog niet het geval en zal je zelf je audio-archief moeten omzetten naar FLAC. Hogere FLAC HD resoluties (tot 96 of 192kHz) worden ook niet ondersteund, maar dat is binnen dit budget heel logisch en ook een minder grote beperking.

MERK

EDITORS' CHOICE