ARTIKEL

IS Europe 2010 - deel 1


Marc Brekelmans | 05 februari 2010 | Fotografie PHOTO40

Van 2 februari tot en met 4 februari werd voor de zevende maal op rij Integrated Systems Europe georganiseerd. De ISE heeft sinds een aantal jaren een vaste stek in de Amsterdamse RAI. Deze vakbeurs laat duidelijk zien dat de audio- en videomarkt volop in beweging is. Na een aarzelende start in 2004 is de beurs alsmaar groter geworden. Daar waar de ISE 2004 een bescheiden start kende en een beperkt aanbod toonde aan de geïnteresseerde distributeurs, architecten, aannemers, system-integrators en andere belanghebbenden, blijkt ISE anno 2010 acht hallen van de RAI nodig te hebben om het gehele aanbod onder te brengen.


Bowers & Wilkins

Het blijft altijd iets vreemds houden, zo`n importeurschap dat genoemd is naar het `grootste` merk dat ze voeren. In dit geval dus de luidsprekers van Bowers & Wilkins. Maar zelfs de term luidsprekerfabrikant is niet meer de vlag die de lading dekt van het merk: tegenwoordig maakt de Engelse fabrikant ook elektronica, iPod systemen, pc luidsprekers en hoofdtelefoons.


(Fotografie: PHOT040)

In die laatste categorie toonde Bowers & Wilkins voor het eerst de P5 hoofdtelefoon aan het aanwezige publiek. De P5 was zelfs te beluisteren voor de liefhebbers. Het eerste wat opvalt is de bijzonder fraaie vormgeving van de hoofdtelefoon: veel gepolijst metaal en – volgens de B&W website uit Nieuw Zeeland afkomstig – schapenleer geven de P5 een uiterst luxueuze uitstraling.
De P5 beschikt ook over het `made for iPod` logo, dus ook op straat kun je indruk maken met je fraaie hoofdtelefoon. Hij zal rond maart 2010 in de winkels liggen en gaat 299 euro kosten.


Rotel


Maar zoals gezegd, importeur Bowers & Wilkins heeft naast Bowers & Wilkins nog meer merken in het pakket, en dat zijn toch ook niet de minsten.
Eén van die merken is Rotel; een merk met een lange staat van dienst en een uitstekende reputatie op het gebied van prijs/kwaliteit verhouding. Al ruim voor dat elektronicafabrikanten hun productie gingen outsourcen naar China, had Rotel al eigen fabrieken in het Verre Oosten.
Rotel toonde een tweetal nieuwe producten tijdens ISE: een RCX-1500 cd-receiver. Op zich niets bijzonders, cd-receivers zijn er al jaren. Maar wat deze receiver dat beetje extra geeft is de mogelijkheid om naar analoge radio, digitale radio (DAB) en internetradio te luisteren. De receiver ondersteunt UPnP en kan dus zeer eenvoudig – via de ethernet-aansluiting op de achterzijde van het apparaat – opgenomen worden in je netwerk. Via de meegeleverde Dongle is ook draadloze verbinding met het internet makkelijk te realiseren. De door de receiver ondersteunde codecs zijn RealAudio®, WMA, MP3, AAC, AAC+ (DRM-vrij), AU, WAV en AIFF.
De RCX-1500 maakt gebruik van dezelfde Wolfson DAC`s als die gebruikt worden in de RCD-1520 cd-speler van het hetzelfde merk. Versterking wordt verzorgd door een 2 x 100 Watt Icepower module. De verkoopprijs zal rond de 1500 euro komen te liggen.

Een uitgeklede versie van de RCX-1500, zonder de eindversterker en de cd-speler met de naam RDG-1520 zal rond de 1000 euro moeten gaan kosten.

Classé

Ook Classé had het nodige nieuws te melden. Een 600 Watt mono-eindversterker zou volgens de Vice-President van Classé, Mr. Steve Nauber, “the best sounding amplifier we have ever made!” moeten zijn. Trots laat hij ons de binnenzijde van het van de bovenkap ontdane `beest` zien. De zeslaags PCB met ultrakorte signaalwegen zou zowel meettechnisch als klankmatig superieur moeten zijn. “Usually amps either measure good and have a complicated design, or sound good due to a simple design, like tube-amps, but at the expensense of added distortion. This amp measures perfect and sounds perfect,” verduidelijkt Nauber.


(Fotografie: PHOT040)

Volgens Nauber is het technisch ontwerp ontstaan vanuit de behoeftes van de Custum Install branche. Omdat versterkers in de CI-branche naast uiterst betrouwbaar en stabiel moeten zijn heeft Classé veel aandacht gegeven aan de koeling. Als gevolg daarvan wordt de 600-watter, zelfs na een fiks aantal uren aan te hebben gestaan, nauwelijks warm. Het ontwerp bleek geweldig te klinken, en mede daarom zal hetzelfde ontwerp ook in de beroemde Delta-behuizing op de markt gebracht gaan worden. Naast de CT-M600, zal in dezelfde lijn ook nog een 300 Watt mono-eindversterker, een stereo 300 Watt versterker en een 5 x 300 Watt model uitgebracht worden. De verkoop adviesprijzen lopen uiteen van 6500 euro per stuk voor de CT-M600 en de stereo eindversterker tot 9000 euro voor de 5 x 300 Watt versie.

EDITORS' CHOICE