Verslag Audio Show Alkmaar 2013 - Deel II

In het vervolg van onze ronde (deel I vind je hier) komen we bij Stage Acoustics uit. Gewoon lekker plaatjes draaien. Je weet wel, eens een keer die oude elpee van Genesis op het plateau van de draaitafel leggen omdat de muziek zo lekker is. Of een andere krakkemikkige, maar o zo fijne opname vanaf de harde schijf spelen.

Niet omdat de muziek audiofiel verantwoord is, maar omdat je die muziek met de juiste apparatuur gewoon heel erg goed kunt laten klinken. Zelfs als de opname niet optimaal is. Bij Stage Acoustics en Antelope Audio snappen ze dat blijkbaar.

Evert Aaij van Spanjaard Audio in Alkmaar had voor de gelegenheid drie tassen vol met vinyl meegenomen, collega Bernard Knoop van Antelope Audio hield het bij digitale muziek die op een UltraFlow server van Audio Aan Zee was geparkeerd. Ieder had een eigen set ter beschikking: Evert de spiksplinternieuwe Avid Ingenium draaitafel op een Avid Pulsus phonotrap en een Cary Audio Sli 80 buizenversterker aangesloten op de PMC Twenty.24 vloerstaande transmissielijn luidsprekers, Bernard een AudioAanZee muziekserver aangesloten via een AntiMode DSPeaker roomcorrectiemodule op de Antelope Audio Zodiac Gold met Voltikus voeding. Kabels van Hi-Diamond transporteerden het signaal vervolgens naar de minuscule PMC DS-001 klasse-D mono-eindversterkers en de machtige PMC PB1 luidsprekers.

AVID Ingenium

De grote PMC PB1’s klonken krachtig en snel en wisten Phil Collins en consorten met een echt live-gevoel neer te zetten. De kleinere Twenty.24’s op de analoge set brachten met dezelfde plaat meer verfijning. Twee totaal verschillende sets, maar ieder met hun eigen beleving.

PUUR Audio, Sound E-Motions
Het is een verademing om eens op je gemak naar een MBL installatie te kunnen luisteren. Tijdens grote shows als de High End in Munchen hangen de bezoekers van de MBL-ruimte letterlijk met de benen buiten. Voor ons een reden om die ruimte, noodgedwongen, steeds over te slaan. Maar hier in Alkmaar is alle tijd en ruimte. Dit keer bovendien geen set met een astronomisch prijskaartje, maar één die ook voor minder gefortuneerden - al is dat betrekkelijk bij MBL - enigszins bereikbaar is.

De MBL-set ((c) Max)

De totale combinatie bleef, zonder de Taralabs bekabeling, nog net onder de 30.000 euro. Daarvoor krijg je een uiterst veelzijdige cd-speler/DAC-combinatie (Corona C31), een krachtige geïntegreerde versterker (Corona C51) en twee MBL 120 Radialstrahler luidsprekers voor. Allen tot in perfectie uitgevoerd in smetteloos wit met chroom-accenten. De weergave was prachtig open en uiterst gedetailleerd, zelfs onder deze minder ideale show-omstandigheden. 


EDITORS' CHOICE