REVIEWMeridian

Range Rover en Meridian

De compleet nieuwe Range Rover wil het opnemen tegen de upper class. Chique limousines van het slag Mercedes S-klasse en Bentley. Dat is tamelijk opmerkelijk als je weet dat hij niet alleen op de PC Hooftstraat thuishoort, maar net zo gemakkelijk door woestijnzand ploegt. En het verhaal wordt voor de liefhebber extra interessant als je weet dat er ook nog een wereldprimeur op luistergebied aan boord is: Meridian ontwikkelde de eerste Trifield 3D installatie voor een auto.

Laten we niet te veel over geld praten. De nieuwe generatie Range Rover is natuurlijk niet bepaald het koopje van de week. De prijslijst begin een stukje boven de ton, en als je in een topversie wilt rijden kan dat zomaar anderhalf tot twee keer hoger worden. Maar dan heb je ook wat, zoals het gezegde luidt.

Over de auto zullen we het zo nog wel hebben, maar door de bril van de 'audiofiel' kijken we eerst naar de geluidsinstallatie. Zoals we al eens hebben gezien, heeft moederbedrijf Land Rover een innige samenwerking met het Britse high-end merk Meridian. In de bestaande versies, zoals de Land Rover Evoque, is het resultaat al behoorlijk imposant, maar voor het nieuwe vlaggenschip van hun modellenlijn hebben de Britten in eendrachtige samenwerking een wereldprimeur gecreëerd.

Noem het de overtreffende trap van muziek luisteren. En tevens de overtreffende trap van de beschikbare audiotechniek. Want naast het op zich al niet te bescheiden Meridian standaardsysteem en de luxere surround versie is er nu ook het Meridian Signature Reference System. Een wereldprimeur op wielen.

Wereldprimeur

Voor het eerst wordt namelijk een speciaal ontwikkeld 3D surround systeem in een auto gebouwd. Het signalement van de techniek is zelfs op papier imposant. Er staat 1,7 kW versterkervermogen via een enorm aantal afzonderlijk door geluidsprocessoren 'gecontroleerde' kanalen klaar om een immense verzameling van maar liefst 29 (!) luidsprekers op passende wijze aan te sturen.

Ook dat aantal verraadt dat er hier iets heel bijzonders aan de hand is, want het Meridian systeem voert de geluidsinstallatie wel heel letterlijk naar nieuwe hoogten. Vier kleine en subtiel weggewerkte speakers in het dak - twee bij de binnenverlichting en twee achterin - verlenen het geluid een effect van hoogte.

Terwijl je ook in de achterkant van de stoelen Meridians speakers aantreft. Zes stuks om precies te zijn. Ze dienen als 'midden kanaal' voor de passagiers achterin. "Zo is het nĂłg meer alsof je er daadwerkelijk bij bent, wanneer je naar muziek luistert. OĂłk achterin de Range Rover," verklaart een Meridian woordvoerder.


EDITORS' CHOICE