Je hoeft alleen maar naar de merknaam te luisteren, en je weet meteen al waar deze luidsprekerset vandaan komt. Uit Frankrijk, inderdaad. En mocht je ze nog niet kennen, lees dan het achtergrondstuk dat in het Hifidelity Jaarboek te vinden was eens, inmiddels ook online te vinden.
Voor ons staat het Cabasse Eole II 2.1 systeem, dat opgebouwd is uit een subwoofer en een koppel satellieten... Subwoofers zijn over het algemeen hoekige kasten zonder al teveel designfratsen, en dat is hier niet anders. Satellieten hebben vaak een wat meer frivole vormgeving. Wie bekend is met het gamma van Cabasse, zal niet verwonderd zijn dat de satellieten hier bolvormig zijn. 'Luidsprekerbollen' zijn namelijk zowat het handelsmerk van deze Franse fabrikant.
Op de website van Cabasse is te zien dat het gamma opgesplitst is in 'Tradition', 'Lifestyle' en 'Integration'. Het mag duidelijk zijn dat de derde groep de inbouwluidsprekers omvat – zij het in de brede zin van het woord, er zijn hier namelijk ook on-wall oplossingen te vinden -, maar de naamgeving van de eerste twee groepen is ietwat verwarrend. Een luidspreker die gecatalogeerd wordt als ‘Lifestyle’ doet immers de indruk ontstaan dat het lifestyle gehalte primeert op de geluidskwaliteit, maar dat is hier bepaald niet het geval.
Sterker nog: de topmodellen van Cabasse - 'L'Océan' en 'La Sphère' - zijn in de 'Lifestyle' categorie ondergebracht. Evenals de Eole II bollen, waar we het zo meteen over gaan hebben. Om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn diezelfde Eole II bollen ook opgenomen in het 'Integration' gedeelte.
Mogelijkheden
Maar daar hebben de Fransen best wel goede redenen voor. Je kan deze bollen namelijk op heel verschillende manieren integreren in je interieur. Om te beginnen kan je ze monteren op de meegeleverde tafelsteunen. Dat is met nameeen handige oplossing als je over een geschikt meubel of een schap beschikt waar je de luidsprekers op kwijt kunt.
Nader onderzoek leert dat de tafelsteunen tevens dienst kunnen doen als wandsteunen. Door middel van een reeks magneten worden de bollenvastgezet in de steun. Daardoor kan je de luidsprekers traploos richten en is sleet op het mechanisme – als je dat zo al kan noemen - uitgesloten.
Je kan de bollen ook monteren op optionele statieven én er bestaat een kit waarmee je ze gedeeltelijk in de muur of in het plafond kunt laten verdwijnen. Hoezo, gedeeltelijk? Met zo’n inbouwkit verdwijnt de bol voor ongeveer twee derde in de muur of in het plafond, de rest steekt er uit.