Harman / Kardon BDS 477

Home Theater is eigenlijk niet echt mijn ding, ik ben veel meer een muziekliefhebber. Maar natuurlijk kijk ik net zoals ieder ander met enige regelmaat naar een film of spannende serie...en dan kan een surround systeem toch wel wat toevoegen aan de beleving. Als het Home Theater systeem dan ook nog eens geen al te grote visuele impact heeft en genoegen neemt met twee kleine luidsprekers en een subwoofer, dan wil ik het wel eens proberen.

Harman Kardon is al vele jaren uiterst succesvol met haar alles-in-een home theater pakketten. De hier geteste BDS 477 behoort tot de nieuwste generatie met 3D-beeldweergave, DLNA-streaming, Bluetooth en AirPlay. Daarmee is het een van de meest veelzijdige en complete systemen op de markt, zeker in deze prijsklasse (grote(re) broer BDS 577 wordt deze week in Las Vegas geëerd met een CES Innovation Award, red.). Bovendien levert Harman Kardon bij het BDS 477 systeem ook nog eens een prettig in de hand liggende programmeerbare(!) afstandsbediening.

In de forse full-color bedrukte doos zit alles wat je nodig hebt om een 2.1 virtuele surround-opstelling te maken: een in hoogglans zwart uitgevoerde BDS 277 Blu-Ray receiver en een HKTS 200 2.1 speaker systeem bestaande uit twee kleine hoogglans - in mijn geval - zwarte satelliet-luidsprekers en een eveneens in hoogglans zwart uitgevoerde HKTS 200SUB actieve subwoofer. Ook alle denkbare benodigdheden zoals luidsprekerkabels, HDMI-kabels en voetjes voor de luidsprekers worden standaard meegeleverd. Als het niet in de doos zit, dan heb je het niet nodig.

BDS 277 Blu-ray receiver
Al die aparte typenummers werken wel enigszins verwarrend: de centrale unit heet BDS 277, terwijl het complete systeem door het leven gaat als BDS 477. Dat komt omdat Harman deze unit ook los verkoopt en bovendien ook met andere luidsprekerpakketten combineert. De BDS 277 heeft een 2 x 65 watt versterker aan boord, maar er is ook een vijfkanaals variant met de naam BDS 577. Je snapt het al, het eerste cijfer geeft het aantal versterkerkanalen aan. Beide BDS-systemen zijn overigens in hoogglans zwart en hoogglans wit leverbaar.

Niet alleen de doos van het BDS 477 systeem (dus de BDS 277 mét bijbehorende luidsprekers) zit boordevol standaard accessoires en andere toebehoren, ook de BDS-unit zelf is volgepropt met haast alle denkbare features. De BDS 277 beschikt over EzSet/EQ-kalibratie - de microfoon wordt natuurlijk meegeleverd - heeft decoders aan boord voor o.a. Dolby TrueHD en DTS-HD soundtracks, kan via het DLNA protocol muziek streamen vanaf gecertificeerde bronnen zoals computers en netwerkschijven, is AirPlay compatibel en kan bovendien muziek die via Bluetooth aangeboden wordt afspelen. Op de BDS 277 kan je daarnaast ook nog eens drie HDMI-bronnen aansluiten, waardoor je niet snel HDMI-ingangen op je televisie tekort zal komen. De HDMI-verbinding met het beeldscherm dient ook als Audio Return Channel, waardoor je de televisie in principe maar met een enkele HDMI-kabel hoeft te verbinden.

De vormgeving van de BDS 277 is minimalistisch, maar komt door de ronde vormen ook vriendelijk over. De kleine verdieping in de bovenplaat maakt het design nog fraaier, maar is tegelijkertijd erg nuttig voor het elimineren van ongewenste kastresonanties.

Het slot-loading mechanisme voor de Blu-ray speler zorgt ervoor dat het strakke front niet ontsierd wordt door een lelijke lade. Behalve de gleuf voor de Blu-ray speler is alleen nog een Harman Kardon logo en een grote oranje cirkel om de volumeknop zichtbaar, het volkomen naadloos gemonteerde display is in standby zelfs volledig onzichtbaar. Smaken verschillen, maar persoonlijk vind ik de vormgeving van de BDS 277 echt geweldig.


EDITORS' CHOICE