REVIEWDenon

Denon Cocoon Home


Marc Brekelmans | 04 februari 2013 | Fotografie Fabrikant | Denon

De Cocoon van het Japanse Denon kent twee verschijningsvormen, een draagbare variant die door het leven gaat als 'Portable', en een variant voor de huiskamer die van zijn geestelijke ouders de toepasselijke naam 'Home' heeft gekregen.

De Portable voelde ik al eerder voor HiFi.nl aan de tand, nu is het de beurt aan de grotere Cocoon Home.

De Cocoon Home heeft dezelfde karakteristieke vormgeving als zijn kleinere broertje, maar is aan alle kanten een flink stukje groter. Het met luidsprekerdoek afgewerkte ovale front meet in de breedte ruim 45 centimeter en is zo'n 24 centimeter hoog. Centraal op het front zit een lade met 30-pins connector voor iDevices die niet met de nieuwe Lightning connector zijn uitgerust.

De aflezing van de informatie geschiedt via het OLED display op deze lade. Een tweetal centimeters boven de lade zit een klein rubberen dopje dat het gedockte apparaat een steuntje in de rug biedt. Net als de kleinere Portable is ook de Home op een voet geplaatst waarin zich de aansluitingen voor een externe USB-schijf, een ethernetkabel en een 3,5mm mini-jack bevinden.

De voet is bij de Home in mooi contrasterend Apple grijs uitgevoerd. De in hoogglans uitgevoerde kunststof achterzijde is in het midden dunner dan aan de bol uitlopende zijkanten. Bovenop de hoogglans achterwand zijn de aanraakgevoelige toetsen voor de bediening geïntegreerd. De overgang tussen de hoogglans zwarte achterzijde en het van luidsprekersoek voorziene front wordt geaccentueerd door een smalle - wederom Apple grijze - bies. Speciaal voor de Cocoon Home zijn er door Denon ook nog een vloerstandaard en een meurbeugel ontwikkeld.

Techniek
De Denon Cocoon Home is enorm veelzijdig en kan op haast op alle denkbare manieren met muziek gevoed worden. Naast het simpelweg 'docken' van je iPod kun je de muziek die op een iDevice of op een Mac of PC met daarop iTunes geïnstalleerd staat ook via het Apple AirPlay protocol draadloos naar de Cocoon Home streamen. Een analoge 3,5mm mini-jack maakt het ook mogelijk om apparaten die over een hoofdtelefoon-uitgang beschikken aan te sluiten.

Maar de meest interessante aansluiting is de ethernet-aansluiting. Daarmee kun je alle muziek die zich in de bestandsformaten MP3, WMA, WAV, FLAC of LPCM in de gedeelde mappen van je thuisnetwerk bevindt via de Home afspelen. Maar natuurlijk staan ook alle radiozenders op internet op deze manier tot je beschikking. Het rechtstreeks aansluiten van een USB-schijf (of stick) met muziekbestanden behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Onderhuids is de Cocoon Home voorzien van vier 25 watt klasse-D versterkers die twee 40mm tweeters en twee 100mm woofers aansturen. In de doos vinden we naast een Engelstalige en een Nederlandstalige Quick Setup Guide ook nog een netwerkkabel, een stroomadapter met netsnoer, een uitgebreide handleiding (ook in het Nederlands) op CD-Rom en een prettig vormgegeven afstandsbediening met een soort Apple scroll-wheel.

MERK

EDITORS' CHOICE