Het aansluiten van de Cocoon Home is eenvoudig: stekker in het stopcontact, verbinden met het (bedrade) netwerk en je kunt van start. Dat verbinden met het netwerk kan op een aantal manieren: je kunt de gratis Denon CocoonApp op je iDevice of Androidsmartphone gebruiken, je kunt hem met een druk op de knop van een WPS geschikte router meteen toevoegen, of je maakt gebruik van een computer om de juiste instellingen te maken. Welke manier je ook kiest, binnen een paar minuten ben je klaar voor de start.
Ik besluit gebruik te maken van de CocoonApp omdat ik gedurende de testperiode mijn iPhone wil gebruiken voor de bediening. Op die manier hoef je de Cocoon zelfs nooit meer fysiek aan te raken, handig als je een onhandige plek voor het apparaat kiest. De CocoonApp is sowieso erg handig; je kunt er eenvoudig en snel het volume en de gewenste bronnen mee selecteren. De knopjes binnen de App zijn soms wat aan de kleine kant, maar dat went redelijk snel.
Via de App worden al mijn UPnP servers meteen herkend; zo zie ik de Synology NAS met FLAC bestanden en de Twonky bibliotheek met AIFF en ALAC bestanden, maar ook de ooit geïnstalleerde EyeConnect serversoftware. Zelfs de Logitech Media Server wordt meteen gevonden. Bovendien is het erg prettig dat je deze servers via de CocoonApp met één druk op de virtuele knop kunt benaderen. Naast de UpnP servers in het netwerk kun je via de CocoonApp ook je gedockteiDevice bedienen, meteen naar de USB-schijf op de achterzijde navigeren, radiostations zoeken binnen de TuneInApp of je favoriete internetradiostations onder de drie beschikbare presets programmeren. Dat programmeren werkt via de App trouwens als een zonnetje! Alles is netjes per genre of geografische locatie gegroepeerd waardoor zelfs obscure stations snel gevonden kunnen worden.
Maar ook zonder hulp van de CocoonApp kun je muziek draadloos naar de Cocoon Home zenden. Binnen de iTunes bibliotheek, maar ook via andere geschikte programma’s zoals Spotify en YouTube, kun je de Home simpelweg onder het AirPlay logo oproepen als afspeelapparaat. Eerlijk gezegd is er weinig tot niets aan te merken op de veelzijdigheid en het gebruiksgemak van de Cocoon Home. Daar kan menig fabrikant van duurdere streamers een voorbeeld aan nemen!
Muziek
De Cocoon Home krijgt een plekje op het meubel dat tegen de achterwand van mijn kantoor staat. Een goede positie, omdat de achterwand zo de laagweergave kan ondersteunen en het meubel de Cocoon Home netjes op oorhoogte plaatst. Wat meteen opvalt is de heldere, open weergave. Het geeft de muziek een lekkere drive en laat je hoofd en voeten op de muziek meebewegen. Het middengebied zou wat meer body en warmte mogen hebben, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de enthousiaste manier waarop de Home de muziek weergeeft. Als A.J Croce - zoon van Jim - zingt dat je op de lijn moet tekenen (Sign On That Line op het album That's Me In The Bar), klinken de aanslagen op de piano lekker vol en direct. Het rauwe randje op de stem van A.J wordt nog net wat meer aangezet dan ik gewend ben, maar dat past eigenlijk wel bij de kroegsfeer van het album. Ook komt het geluidsbeeld redelijk goed los van de behuizing.
Via de uitstekende App navigeer ik vlot naar The TrentemøllerChronicles van Trentemøller. De UPnP interface heeft wel wat extra tijd nodig om de lijst van 2500 artiesten en 40.000 tracks te indexeren, maar daar zullen gebruikers met een muziekbibliotheek van ‘normale’ proporties in de praktijk geen hinder van ondervinden.
Blood In The Streets klinkt lekker onheilspellend en het laag knalt uit de Home. Sommige docks weten deze elektronische verwekte klanken zelfs nog een octaaf lager weer te geven, maar de Cocoon Home zal alleen de echte laagfetisjisten naar meer doen verlangen.
Conclusie
De Cocoon Home is een goed klinkende en bovendien uiterst veelzijdige muziekspeler. Waar je favoriete muziek zich ook bevindt, op een computer, op het internet of je telefoon, de Cocoon Home kan het afspelen. Ook wat betreft bestandsformaten doet de Cocoon Home niet moeilijk, alle gangbare types worden zonder morren geaccepteerd. Door de integratie van AirPlay hoef je je iDevice zelfs niet meer fysiek op de Home te docken, al is het wel handig om je accu (van iDevices met 30-pins aansluiting) op te kunnen laden terwijl je naar muziek luistert.
Dat Denon serieus werk maakt van haar Cocoondocking stations blijkt uit de zeer fraai vormgegeven en erg fijn werkende Cocoon App. Hij vraagt wat gewenning, maar als je de functionaliteit van de App eenmaal onder de knie hebt, is het één van de fijnste bedieningsapp's die ik ken.
De beste producten zijn die producten die meer doen dan je op basis van de verkoopprijs mag verwachten. De Cocoon Home is er zo een, en verdient daarmee een welgemeende aanbeveling!
Prijs: €499,00
Meer info: www.denon-hifi.nl