Interessant muziekcollege Leo Blokhuis en Dynaudio bij Botman

Wanneer je de kans krijgt een muziekcollege van nationale popprofessor Leo Blokhuis bij te wonen, moet je daar niet lang over nadenken. Zeker niet wanneer dit college gegeven wordt met behulp van een fraaie set van Chord met Dynaudio luidsprekers. We stuurden onze bolide dus met plezier richting Hoorn, waar we bij Botman Sound & Vision meegevoerd werden op een muzikale ontdekkingsreis.

Hoorn, vrijdagavond. Terwijl de duisternis bezit heeft genomen van de Gedempte Turfhaven in het centrum van het West-Friese stadje, is het in één winkel een drukte van jewelste. Niemand minder dan Leo Blokhuis is namelijk naar hifispeciaalzaak Botman Sound & Vision gekomen om te komen vertellen over de muziekgeschiedenis.

Meer dan honderd belangstellenden waren naar Botman gekomen voor de muzikale ontdekkingsreis.

Bij binnenkomst worden we welkom geheten door Frank Botman zelf. “Wat leuk dat jullie er ook zijn, koffie of thee?”, vraagt hij met kenmerkende West-Friese tongval. We hoefden natuurlijk niet lang na te denken toen Dynaudio ons uitnodigde de bijzondere muziekles mee te maken. Niet alleen omdat we nieuwsgierig zijn naar het verhaal dat onze nationale popprofessor te vertellen heeft, maar zeker ook vanwege de aangekondigde komst van de Dynaudio Evidence Platinum.

Het nieuwe referentiemodel zou namelijk - na een demonstratie vorig weekend bij Ludwig Audio in België - vanavond bij Botman zijn Nederlandse primeur beleven. Inderdaad, zou… Want bij het transport vanuit Floreffe naar Hoorn ging het niet helemaal goed. “De Evidence bleek weer netjes in het magazijn in Duitsland te staan”, vertelt Edwin Vlieger van Dynaudio laconiek. Inmiddels kan hij lachen om het foutje, maar hij zat wel even in de rats. “We moesten snel iets anders regelen.” Dat werd de Consequence Ultimate Edition, toch ook geen misselijke luidspreker. Vlieger had toevallig nog een setje in zijn eigen magazijn staan en een busje was zo geregeld.

Edwin Vlieger van Dynaudio geeft uitleg over de gebruikte set tijdens het college.

Of de ruim honderd belangstellenden teleurgesteld zijn dat de Evidence niet bij Botman staat, is maar de vraag. Zij lijken vanavond toch vooral te zijn gekomen voor de hoofdspreker. De van beroep grafisch ontwerper vergaarde de afgelopen decennia grote bekendheid als muziekkenner. Eerst bij de radio en later op televisie bij programma’s als Top 2000 A Gogo en Nacht van de popmuziek. Daarnaast heeft Blokhuis inmiddels een indrukwekkend rijtje boeken achter zijn naam staan, met als meest recente worpeling een boek over de Haagse rockcultuur.

De nationale popprofessor, een titel die hij dankt aan collega Matthijs van Nieuwkerk, ging onlangs een samenwerking aan met importeur Dynaudio. Het komend half jaar gaat hij eens per maand langs bij een speciaalzaak om zijn gehoor mee te voeren op een muzikale ontdekkingsreis. Herstel, zíjn muzikale ontdekkingsreis. “Puur voor het geld”, grapt Blokhuis wanneer we hem vragen wat zijn beweegreden was om mee te doen aan dit project van de Deense luidsprekermaker.

Blokhuis is helemaal in zijn element wanneer hij over muziek mag praten.

“Nou ja, ze hebben me natuurlijk wél gewoon geboekt. Maar ik vind het heerlijk om over muziek te mogen praten, mensen iets meer na te laten denken over de bijzondere verbanden die er zijn”, klinkt het vervolgens serieuzer. “Ik krijg een ontzettende kick wanneer mensen naar mij toe komen en vertellen dat ze een door mij aangeraden artiest of album hebben beluisterd en het te gek vonden.”

MERK

EDITORS' CHOICE