HI-VISITRhapsody

Magico Q7 beleving bij Rhapsody

Jan de Jeu | 03 november 2012 | Magico | Importeur: Sound & Colors - Very Fine Solutions

Nog maar enkele maanden geleden, in juni 2012, bezocht ik de Devialet & Magico show bij Rhapsody in Hilversum. Aan het eind van mijn verslag gaf ik aan alweer uit te kijken naar de volgende show. Maar net zoals iedere andere muziekliefhebber heb ook ik verplichtingen waardoor ik mij niet altijd vrij kan maken voor dergelijke muzikale uitstapjes.

Zo heb ik bijvoorbeeld helaas de show met de Sonus Faber Aida luidsprekers moeten missen die deze actieve Hilversumse dealer in de tussentijd georganiseerd heeft. Gelukkig biedt oktober voor de liefhebber opnieuw een tweetal shows die uiterst interessant zijn. 

Twee shows waarin de Q7 luidspreker, het vlaggenschip van het Amerikaanse Magico, wordt geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Op uitnodiging van Harry van Dalen breng ik tussen deze twee shows in een bezoek aan zijn winkel opdat ik mij in alle rust een beeld zal kunnen vormen van de prestaties van deze indrukwekkende sculpturen. Gedurende de eerste show zijn ze aangestuurd door referentie componenten van het Japanse topmerk Zanden. In de tweede show wordt deze taak overgenomen door topontwerpen van Nelson Pass en dCS. Het is deze laatste combinatie die ik tijdens mijn bezoek aantref (alle fotografie is van die tweede show, red.).

Een bezoek aan Rhapsody ervaar ik bijna als thuiskomen. Enerzijds omdat ik zelf in een vergelijkbare, zij het wat kleinere, vrijstaande dertiger jaren woning leef en naar muziek luister. Met een overeenkomstige akoestiek en sfeer. Anderzijds vanwege de altijd weer allerhartelijkste ontvangst die mij ten deel valt door eigenaar Harry van Dalen, in muzikale zin een verwante ziel. Voorafgaand aan de privé demo heb ik me enigszins voorbereid. Desondanks maakt de luidsprekerset, zoals die opgesteld staat in de grote luisterruimte op de begane grond, alleen al in visuele zin een overweldigende indruk. Wanneer ik lees dat een luidspreker 340 kilo weegt, 152 cm hoog, 81 cm diep en 38 cm breed is, dan maak ik daar voor mezelf een voorstelling van. Dat beeld blijkt niet overeen te komen met de werkelijkheid. Natuurlijk, hij is groot, zwaar en massief. Maar tegelijkertijd, en dat vind ik heel uitzonderlijk, straalt hij naast robuuste kracht ook een zekere elegantie uit.

Het front wordt onderbroken door vijf units; bovenin een 10 inch MG 107 Midbass, daaronder de 1 inch MB7 tweeter, vervolgens een 6 inch MG 70 Midrange en onderaan twee 12 inch MG 1207 Bass units. Samen dekken zij een groot frequentiebereik af dat loopt van 20 Hz tot 50 kHz. De gevoeligheid ligt op een prachtige 94 dB terwijl de impedantie 4 Ohm bedraagt. Het door de fabrikant aanbevolen versterkervermogen ligt tussen 50 en 1200 Watt. De Q7 heeft een aluminium frame en is opgetrokken uit meer dan 100 onderdelen van aluminium, koper en roestvrij staal. Als geheel vormen zij volgens de ontwerper de ideale combinatie van massa, demping en rigiditeit. Met het nieuwe frame, de koperen ontkoppelingsniveaus en de ‘zwevende’ midrange holte zou ook het effect van de behuizing als secundaire akoestische bron geëlimineerd zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE